Skip to main content

7 steg till ett tydligt budskap

Ditt innehåll behöver vara enkelt, koncentrerat och relevant för att fånga målgruppens intresse - en berättelse med din kund i centrum.

Storybranding är ett koncept och en struktur för hur du kan kommunicera för att nå fram med ditt budskap. Den här metoden för att skapa varumärkets budskap utgår från Boken Building a storybrand av Donald Miller (Wall Street Journal best-seller).

1. En karaktär (din målgrupp)

1) Gör din målgrupp till hjälte.

Du är inte hjälten i din varumärkesberättelse. Det är din målgrupp.

Innan du ens kan påbörja arbetet med ditt varumärke behöver du definiera din målgrupp. Annars blir det väldigt svårt att komma fram till ett riktat budskap.

 • Vilka är de?

 • Vad vill de ha?

2. Som har ett problem

2) Definiera din målgrupps problem (utmaningar).

Din förmåga att lösa din målgrupps problem är avgörande för din varumärkesberättelse. Vet du vilka som är deras viktigaste utmaningar?

Vad är det som hindrar dina kunder från att få det de vill ha?

Externt problem

Vad hindrar dina kunder från att få det de vill ha?

Internt problem

Vad känner de inför sitt externa problem?

Filosofiskt problem

Varför är det fel att dina kunder drabbas av dessa problem?

Försök att ge minst 6 exempel på problem.

 • Externa

 • interna

 • Filosofiska

3. Möter en guide (rådgivare)

3) Var en guide med en lösning.

Hjälten i varje bra historia behöver en guide.

Att vara en guide med en lösning är en del av din arbetsbeskrivning. Den empati och kompetens som du använder när du ger råd till kunder är en viktig del av din varumärkesberättelse.

Tänk på att fokusera på vad det innebär för dina kunder att få problem lösta, snarare än att framställa dig själv som en hjälte.

 • Empati

 • Auktoritet, kompetens

4. Som ger dem en plan

4) Skapa en tydlig plan.

Den plan du skapar är din kunds väg till framgång, så tydliga instruktioner är avgörande.

Miller identifierar två typer av planer: processplanen och åtagandeplanen.

Processplan

Målet med processplanen är att få dina kunder att säga: “Åh, det där kan jag göra. Det är enkelt!” Den bör beskriva hur man gör affärer med din byrå i tre till fem enkla steg, t.ex:

 1. Boka ett möte.

 2. Låt oss skräddarsy din x plan.

 3. Vi genomför din plan tillsammans.

Åtagandeplan

Planen för åtagande ska innehålla en lista över de tjänster du åtar dig att tillhandahålla dina kunder. Genom att vara tydlig och specifik hjälper du dina kunder att slippa oroa sig för riskerna med att göra affärer med dig.

Åtagandeplanen bör innehålla svar på potentiella invändningar från kunden.

När du har tagit fram dina planer ska du ge dem ett namn. Din processplan kan heta “Tre enkla steg till ekonomisk frihet” och din åtagandeplan kan heta “Våra löften” eller “Våra åtaganden”.

 • Processplan

 • Åtagandeplan

5. Som uppmanar dem till handling (CTA)

5) Inkludera en tydlig Call to Action.

I berättelser utmanar guiden hjälten att agera. I din varumärkeskommunikation kommer en effektiv uppmaning till handling att göra nästa steg i din kunds resa uppenbart.

För att identifiera en lämplig call to action för varje marknadsföringsverktyg (t.ex. webbplats, broschyr eller annons), tänk noga igenom vad du vill att dina kunder ska göra. Precis som vi alla översvämmas de av marknadsföringsmeddelanden som lovar lösningar på deras problem, så du har inte råd att vara otydlig här.

Det finns två typer av call to action:

 1. En direkt uppmaning uppmanar dina kunder att ringa idag eller ansöka online. I förekommande fall anges ett telefonnummer eller en webbadress.

 2. En transitionell call to action erbjuder ett sätt att lära sig mer om din verksamhet, t.ex. en gratis provperiod eller ett gratis, nedladdningsbart white paper.

 • Direkt

 • Transitionell

6. Potentiellt misslyckande

6) Diskutera risken för misslyckande.

Din brand story bör diskutera vikten av att följa en överenskommen plan för att skapa förutsättningar för bästa möjliga resultat. Försäkra dina potentiella kunder om att du, som deras guide, kommer att göra ditt bästa för att hjälpa dem på vägen mot framgång.

7. Avsluta med framgång

7) Avsluta din berättelse med framgång.

Lägg ännu mer vikt vid kundens möjlighet till framgång än du gjorde med deras risker för misslyckande. Hur kommer du/dina tjänster att bidra till att deras mål och drömmar blir verklighet?

8. Transformation (bonussteg)

8) Identifiera transformationen:
Från - Till
Före - Efter

Vill du ha hjälp med att lägga upp ditt brandscript?

Vi hjälper dig gärna att bolla idéer och formuleringar för att komma fram till ditt ultimata budskap (brandscript).

Boka en konsultaion


Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal