Skip to main content

Uppgradera Joomla!

Varför bör man alltid hålla progravara på webbplatsen uppdaterad? (Gäller Joomla och alla andra CMS.)

Joomla! CMS är ett mycket säkert publiceringssystem. Man bör installera de säkerhetsuppdateringar som kontinuerligt släpps på samma sätt som man uppgraderar sitt virusskydd och andra program till datorn. Alla extensions och template bör naturligtvis också hållas uppdaterade till senaste version.

Gör man det är risken minimal att hemsidan råkar ut för intrång. Förutom säkerhet innebär nya versioner av Joomla! förbättringar och nya finesser. Dessutom förbättras kompatibilitet med tekniken i servermiljön som ju också vidareutvecklas (dvs programvara hos ditt webbhotell).

Har man inte uppgraderat Joomla!, template och eventuella extensions kontinuerligt så att de är "up to date" blir det alltid fråga om en större arbetsinsats när det väl ska utföras. Större "hopp" mellan versioner innebär större skillnader och ackumulerat innehåll som då måste "migreras". Därför är det att rekommendera att kontinuerligt sköta alla uppdateringar av programvara för att alltid ha senaste version.

 Joomla versioner

Joomla använder Semantic versioning (exempel 2.0.0).

 1. Den första siffran anger Joomla's huvudversion. En ökning av denna siffra innebär en helt ny version av mjukvaran. Denna version kan innehålla ny funktionalitet och behöver inte vara bakåtkompatibel med föregående huvudversion.
 2. Den andra siffran anger Joomla's underversion. En ökning av denna siffra anger att mjukvaran har fått ytterligare funktionalitet, men är fortfarande bakåtkompatibel med tidigare version.
 3. Den tredje siffran anger Joomla's patchnivå. En ökning av denna siffra anger att buggar har fixats, men ingen ny funktionalitet har införts. Naturligtvis är en sådan version bakåtkompatibel.

Aktuell information om Joomla CMS versioner

Joomla CMS Versions (öppnas i nytt fönster)

Att "byta upp sig" från en "Joomla Huvud-version" till nästa kräver mycket arbete så här är det inte fråga om en vanlig uppgradering utan en migration. Detta innebär i regel från 5 h arbete och uppåt beroende på hur omfattande hemsidan är (samt extensions, specialanpassning av mall etc). Även template och extensions måste bytas ut.

Uppdatera gratis själv

Har du tid och kunskaper kan du uppdatera din Joomla! hemsida själv. Tänk på att alltid göra en backup och spara på din hårddisk först! Du hittar uppgraderingsfiler här: www.joomla.org

Kontrollera att du laddar ner rätt fil (från din nuvarande version till den senaste). Glöm inte att även uppgradera template och extensions!

Vill du ha hjälp med att uppgradera Joomla?

Självklart kan vi istället hjälpa till med uppgradering (eller migration) av Joomla! Vi kontrollerar samtidigt om det finns andra programtillägg från 3:e part som (templates, plugins, moduler och komponenter) installerade som eventuellt också är i behov av uppgradering. Du får veta vad som bör göras och vad det kostar och väljer sen vilken hjälp du vill ha.

Kontakta oss!

Supportkort

För befintliga kunder erbjuder vi alltid löpande uppdateringar via Supportkort vilket gör det billigare eftersom du får rabatt. Läs mer om Supportkort.

Hemsidor 


Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal