Uppgradera Joomla!

Varför bör man alltid hålla progravara på webbplatsen uppdaterad? (Gäller Joomla och även alla andra CMS.)

Joomla! CMS är ett mycket säkert publiceringssystem. Man bör installera de säkerhetsuppdateringar som kontinuerligt släpps på samma sätt som man uppgraderar sitt virusskydd och andra program till datorn. Alla extensions och template bör naturligtvis också hållas uppdaterade till senaste version.

Gör man det är risken minimal att hemsidan råkar ut för intrång. Förutom säkerhet innebär nya versioner av Joomla! förbättringar och nya finesser. Dessutom förbättras kompatibilitet med tekniken i servermiljön som ju också vidareutvecklas (dvs programvara hos ditt webbhotell).

Har man inte uppgraderat Joomla!, template och eventuella extensions kontinuerligt så att de är "up to date" blir det alltid fråga om en större arbetsinsats när det väl ska utföras. Större "hopp" mellan versioner innebär större skillnader och ackumulerat innehåll som då måste "migreras". Därför är det att rekommendera att kontinuerligt sköta alla uppdateringar av programvara för att alltid ha senaste version.

 Joomla versioner

Joomla använder Semantic versioning (exempel 2.0.0).

  1. Den första siffran anger Joomla's huvudversion. En ökning av denna siffra innebär en helt ny version av mjukvaran. Denna version kan innehålla ny funktionalitet och behöver inte vara bakåtkompatibel med föregående huvudversion.
  2. Den andra siffran anger Joomla's underversion. En ökning av denna siffra anger att mjukvaran har fått ytterligare funktionalitet, men är fortfarande bakåtkompatibel med tidigare version.
  3. Den tredje siffran anger Joomla's patchnivå. En ökning av denna siffra anger att buggar har fixats, men ingen ny funktionalitet har införts. Naturligtvis är en sådan version bakåtkompatibel.

Aktuell information om Joomla CMS versioner

Joomla CMS Versions (öppnas i nytt fönster)

OBS! Att "byta upp sig" från en "Joomla Huvud-version" till nästa kräver mycket arbete så här är det inte fråga om en vanlig uppgradering utan en migration. Detta innebär i regel från 5 h arbete och uppåt beroende på hur omfattande hemsidan är (samt extensions, specialanpassning av mall etc). Även template och extensions måste bytas ut.

Uppdatera gratis själv

Har du tid och kunskaper kan du uppdatera din Joomla! hemsida själv. Tänk på att alltid göra en backup och spara på din hårddisk först! Du hittar uppgraderingsfiler här: www.joomla.org

Kontrollera att du laddar ner rätt fil (från din nuvarande version till den senaste). Glöm inte att även uppgradera template och extensions!

Vill du ha hjälp med att uppgradera Joomla?

Självklart kan vi istället hjälpa till med uppgradering (eller migration) av Joomla! Vi kontrollerar samtidigt om det finns andra programtillägg från 3:e part som (templates, plugins, moduler och komponenter) installerade som eventuellt också är i behov av uppgradering. Du får veta vad som bör göras och vad det kostar och väljer sen vilken hjälp du vill ha.

Berätta om ditt projekt!

Supportkort

För befintliga kunder erbjuder vi alltid löpande uppdateringar via Supportkort vilket gör det billigare eftersom du får rabatt. Läs mer om Supportkort.

Hemsidor 


Vad tycker kunderna om formfranska?

Magic Wonders, logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.
För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

formfranska AB: Hemsidor, Grafisk formgivning

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Maila!

Innehar F-skatt.
Ledamot i Joomlaföreningen Sverige

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.