Bild för hemsidor, web

Bilder som ska användas för Joomla hemsidor (eller andra hemsidor) behöver vara anpassade för web.

Filformat

Filformat som kan användas i hemsidor är:

  • .gif
  • .jpg (samma sak som .jpeg)
  • .png
  • .svg

Upplösning och storlek

Upplösningen på bilder för hemsidor bör vara bredd x höjd i pixel i den storlek som bilden ska publiceras i. Hur stor bilden ska vara beror alltså till stor del på maxbredden på din template och hur stor % av denna bilden är tänkt att täcka. En bild som ska publiceras i flera olika storlekar bör anpassas för den största storleken när man sparar bildfilen och laddar upp den till Media Manager i Joomla! (eller tex via FTP till servern).
Vill du fördjupa dig mer kan du läsa Resizing images for the web (öppnas i nytt fönster).

Om du ska leverera bilder till oss eller någon annan för webpublicering är det alltid bäst att leverera högsta möjliga upplösning så att din webdesigner har bästa möjliga utgångsläge att anpassa bilden för ändamålet. Att skala ned en bild är aldrig ett problem men däremot kan resultatet bli sämre om den behöver skalas upp i storlek.

Bildstorlek

Om du är osäker på vilken storlek (bredd x höjd i pixel) du egentligen behöver för din hemsida finns ett par enkla knep för att ta reda på det:

  • Öppna en befintlig Joomla-artikel ( i Article Manager) som innehåller en bild i "rätt storlek" och titta vad den har för bredd x höjd.
  • Använd ett verktyg som du kan mäta med direkt i din webbläsare. Vårt tips är en plugin som heter "Measure-it".

Skala ned bilder gratis online

Med det här verktyget kan du skala ned bilder gratis så att de får rätt storlek för web. Det funkar att att ändra storlek på flera bilder på en gång. Det här verktyget är bättre än många andra eftersom du kan välja önskad längd på den längsta sidan av fotot. Det gör att du kan ladda upp stående och liggande bilder på en gång och skala ned.

Med Webresizer kan du både redigera och skala ned/opimera dina bilder gratis online.

Bildredigering

formfranska utför givetvis bildredigering men du kan också göra jobbet själv i ett bildredigeringsprogram så att dina bilder får rätt upplösning och format.

Tips på gratis bildredigeringsprogram:

Hemsidor 


Vad tycker kunderna om formfranska?

Magic Wonders, logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.
För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

formfranska AB: Hemsidor, Grafisk formgivning

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Maila!

Innehar F-skatt.
Ledamot i Joomlaföreningen Sverige

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.