Skip to main content

Trycktekniska termer

Trycktekniska termer Prepress

Om du är osäker på trycktekniska termer kan den här artikeln hjälpa dig i kommunikationen med tryckeri och grafisk formgivare. Att vara korrekt och tydlig minimerar risken för kostsamma missförstånd.

Ark

Består av 2 sidor (tills det viks och blir en folder med flera sidor)

Blad

Består alltid av 2 sidor

Folder

Består vanligen av 4 (kan vara fler sidor sidor, typ dragspel) och är falsad (vikt).

Broschyr

Består av minst 8 sidor och oftast inte mer än 64 sidor, den är klammerhäftad eller inbunden och sidantalet är alltid jämnt delbart med 4.

Upplaga

Antalet exemplar av trycksaken.

Format

Anges alltid i Bredd * Höjd i millimeter.

Omfång

Antal sidor trycksaken innehåller. (Man kan även specifisera omfång för omslag och inlaga.)

Omslag

Trycksakens omslag (om det gäller fler än 4 sidor). Här anges papperskvalité med ytvikt samt färger.

Inlaga

Alla sidor innanför omslaget. Här anges papperskvalité med ytvikt samt färger.

 

Trycktekniska termer Postpress

Renskärning

Skärning av trycksaken till dess slutformat.

Bigning/Falsning

Vikningen av ett papper (tex foldrar och broschyrer.)

Klammer­häftning

Innebär att tryckarken läggs i varandra och klammer sätts i ryggen av produkten.

Spiralbindning

Vid spiralbindning perforeras först arken och därefter träs en spiralformad metalltråd igenom hålen. Ändarna låses. Sprialbindning ger ett uppslag som faller upp bra och är lättläst. Används med fördel vid exempelvis produktion av manualer.

Limbindning

Kallas ibland även för limhäftning. Innebär att tryckarken sätts i arkföljd och med hjälp av lim fästs vid omslaget.

UV Lack

Denna lack fyller främst en estetisk funktion för att få en så blank yta som möjligt men skyddar även trycksaken mot smuts och slitage. Dessutom hindrar lacken att exempelvis stora färgstarka plattor smetar av sig, vilket kan vara extra känsligt vid mattbestrukna papperskvaliteter.

UV-lacken behöver inte vara heltäckande utan kan läggas på delar av ytan, så kallad partiell lackning, exempelvis kan en enskild bild eller en logotype lackas för att kontrasten gentemot resten av innehållet skall bli större. Ytan blir hårdare av lackskiktet, därför bör UV-lackade trycksaker som skall falsas först bigas för att inte riskera sprickbildning i falsvecket.

För bästa resultat skall man välja bestrukna papperskvaliteter. Vill man ha en blank UV-lack på ett helt obestruket matt papper måste man grundlacka tryckarken innan UV-lacken läggs på.

Relieflack

Extra upphöjd partiell UV-lack.

Självlysande lack

Självlysande lack laddas av starkt ljus.

Skrapfärger

Skrapfärger finns tex på många lotter och kan användas på diverse olika sätt.

Offsetlack/presslack

En budgetvariant av lack är en så kallad offsetlack eller presslack. Denna lack trycks på i ett vanligt färgverk direkt i offsetpressen till skillnad från UV-lack som läggs på i en speciell maskin och härdas med ultraviolett ljus. Presslacken skyddar inte nämnvärt mot smuts och slitage och får inte lika högt glansvärde som en UV-lack.

För att öka effekten ytterligare när det gäller presslack kan man blanda i mikroskopiska doftampuller i lackfärgen vid tryckning. Doften friställs när man stryker fingrarna över den del av trycksaken som är lackad. Det finns en mängd olika dofter att köpa och det är bara fantasin som sätter gränserna till användningsområdet. Exempel grandoft till ett julkort.

Laminering

Laminering är en form av ytbehandling som ökar skyddet mot slitage och fukt samtidigt som det blir en jämn och snygg yta, matt eller blank. Laminering innebär att en tunn plastfolie läggs på det tryckta arket, i en speciell lamineringsmaskin.

Vanligaste användningsområdet när det gäller laminering är till omslag, främst till böcker med hårda pärmar. För bästa resultat skall man välja ett bestruket papper eller kartong.

Prägling

Prägling, eller blindprägling som det ibland kallas, innebär att motivet pressas upp ur pappret så att det framträder utan färg. Präglingen görs med en kliché som består av två delar; en hane och hona trycks mot papperet uppåt och nedåt så att en effektfull relief skapas.

Foliering

Foliering görs vanligtvis partiellt och innebär att objektet ”trycks” i ett lager metallfolie. Metallfolien pressas mot papperet med en metallplatta (en sk kliché) tillsammans med värme för att metallfolien ska fästa. Den använda metallplattan (klichén) kan även återanvändas senare till andra trycksaker.

När du väljer foliering kommer du att få ett skinande, blankt ”tryck”, vilket ser mycket exklusivt ut. Med folie kan man även trycka på mörka ytor. Foliering kan göras i flera olika färger inklusive guld och silver.

Folieprägling

Folieprägling är en kombination av prägling och foliering. Det innebär att trycket pressas upp ur pappret samtidigt som det beläggs med metallfolie.

Stansning

Att jämföra med pepparkaksbak där man stansar ut former ur den kavlade degen. På samma sätt skär man ut former ur papper. Till detta behövs en stansform (motsvarighet till pepparkaksmått alltså).

Perforering

Om man lättare vill kunna riva ut sidor eller kuponger och liknande från trycksaken brukar man perforera den.

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal