Trycktekniska termer
Trycktekniska termer Prepress
Om du är osäker på trycktekniska termer kan den här artikeln hjälpa dig i kommunikationen med tryckeri och grafisk formgivare. Att vara korrekt och tydlig minimerar risken för kostsamma missförstånd.
Ark
Består av 2 sidor (tills det viks och blir en folder med flera sidor)
Blad
Består alltid av 2 sidor
Folder
Består vanligen av 4 (kan vara fler sidor sidor, typ dragspel) och är falsad (vikt).
Broschyr
Består av minst 8 sidor och oftast inte mer än 64 sidor, den är klammerhäftad eller inbunden och sidantalet är alltid jämnt delbart med 4.
Upplaga
Antalet exemplar av trycksaken.
Format
Anges alltid i Bredd * Höjd i millimeter.
Omfång
Antal sidor trycksaken innehåller. (Man kan även specifisera omfång för omslag och inlaga.)
Omslag
Trycksakens omslag (om det gäller fler än 4 sidor). Här anges papperskvalité med ytvikt samt färger.
Inlaga
Alla sidor innanför omslaget. Här anges papperskvalité med ytvikt samt färger.
Trycktekniska termer Postpress
Renskärning
Skärning av trycksaken till dess slutformat.
Bigning/Falsning
Vikningen av ett papper (tex foldrar och broschyrer.)
Klammerhäftning
Innebär att tryckarken läggs i varandra och klammer sätts i ryggen av produkten.
Spiralbindning
Vid spiralbindning perforeras först arken och därefter träs en spiralformad metalltråd igenom hålen. Ändarna låses. Sprialbindning ger ett uppslag som faller upp bra och är lättläst. Används med fördel vid exempelvis produktion av manualer.
Limbindning
Kallas ibland även för limhäftning. Innebär att tryckarken sätts i arkföljd och med hjälp av lim fästs vid omslaget.
UV Lack
Denna lack fyller främst en estetisk funktion för att få en så blank yta som möjligt men skyddar även trycksaken mot smuts och slitage. Dessutom hindrar lacken att exempelvis stora färgstarka plattor smetar av sig, vilket kan vara extra känsligt vid mattbestrukna papperskvaliteter.
UV-lacken behöver inte vara heltäckande utan kan läggas på delar av ytan, så kallad partiell lackning, exempelvis kan en enskild bild eller en logotype lackas för att kontrasten gentemot resten av innehållet skall bli större. Ytan blir hårdare av lackskiktet, därför bör UV-lackade trycksaker som skall falsas först bigas för att inte riskera sprickbildning i falsvecket.
För bästa resultat skall man välja bestrukna papperskvaliteter. Vill man ha en blank UV-lack på ett helt obestruket matt papper måste man grundlacka tryckarken innan UV-lacken läggs på.
Relieflack
Extra upphöjd partiell UV-lack.
Självlysande lack
Självlysande lack laddas av starkt ljus.
Skrapfärger
Skrapfärger finns tex på många lotter och kan användas på diverse olika sätt.
Offsetlack/presslack
En budgetvariant av lack är en så kallad offsetlack eller presslack. Denna lack trycks på i ett vanligt färgverk direkt i offsetpressen till skillnad från UV-lack som läggs på i en speciell maskin och härdas med ultraviolett ljus. Presslacken skyddar inte nämnvärt mot smuts och slitage och får inte lika högt glansvärde som en UV-lack.
För att öka effekten ytterligare när det gäller presslack kan man blanda i mikroskopiska doftampuller i lackfärgen vid tryckning. Doften friställs när man stryker fingrarna över den del av trycksaken som är lackad. Det finns en mängd olika dofter att köpa och det är bara fantasin som sätter gränserna till användningsområdet. Exempel grandoft till ett julkort.
Laminering
Laminering är en form av ytbehandling som ökar skyddet mot slitage och fukt samtidigt som det blir en jämn och snygg yta, matt eller blank. Laminering innebär att en tunn plastfolie läggs på det tryckta arket, i en speciell lamineringsmaskin.
Vanligaste användningsområdet när det gäller laminering är till omslag, främst till böcker med hårda pärmar. För bästa resultat skall man välja ett bestruket papper eller kartong.
Prägling
Prägling, eller blindprägling som det ibland kallas, innebär att motivet pressas upp ur pappret så att det framträder utan färg. Präglingen görs med en kliché som består av två delar; en hane och hona trycks mot papperet uppåt och nedåt så att en effektfull relief skapas.
Foliering
Foliering görs vanligtvis partiellt och innebär att objektet ”trycks” i ett lager metallfolie. Metallfolien pressas mot papperet med en metallplatta (en sk kliché) tillsammans med värme för att metallfolien ska fästa. Den använda metallplattan (klichén) kan även återanvändas senare till andra trycksaker.
När du väljer foliering kommer du att få ett skinande, blankt ”tryck”, vilket ser mycket exklusivt ut. Med folie kan man även trycka på mörka ytor. Foliering kan göras i flera olika färger inklusive guld och silver.
Folieprägling
Folieprägling är en kombination av prägling och foliering. Det innebär att trycket pressas upp ur pappret samtidigt som det beläggs med metallfolie.
Stansning
Att jämföra med pepparkaksbak där man stansar ut former ur den kavlade degen. På samma sätt skär man ut former ur papper. Till detta behövs en stansform (motsvarighet till pepparkaksmått alltså).
Perforering
Om man lättare vill kunna riva ut sidor eller kuponger och liknande från trycksaken brukar man perforera den.
- Skapad