Trycktekniska termer

Trycktekniska termer Prepress

Om du är osäker på trycktekniska termer kan den här artikeln hjälpa dig i kommunikationen med tryckeri och grafisk formgivare. Att vara korrekt och tydlig minimerar risken för kostsamma missförstånd.

Ark

Består av 2 sidor (tills det viks och blir en folder med flera sidor)

Blad

Består alltid av 2 sidor

Folder

Består vanligen av 4 (kan vara fler sidor sidor, typ dragspel) och är falsad (vikt).

Broschyr

Består av minst 8 sidor och oftast inte mer än 64 sidor, den är klammerhäftad eller inbunden och sidantalet är alltid jämnt delbart med 4.

Upplaga

Antalet exemplar av trycksaken.

Format

Anges alltid i Bredd * Höjd i millimeter.

Omfång

Antal sidor trycksaken innehåller. (Man kan även specifisera omfång för omslag och inlaga.)

Omslag

Trycksakens omslag (om det gäller fler än 4 sidor). Här anges papperskvalité med ytvikt samt färger.

Inlaga

Alla sidor innanför omslaget. Här anges papperskvalité med ytvikt samt färger.

 

Trycktekniska termer Postpress

Renskärning

Skärning av trycksaken till dess slutformat.

Bigning/Falsning

Vikningen av ett papper (tex foldrar och broschyrer.)

Klammer­häftning

Innebär att tryckarken läggs i varandra och klammer sätts i ryggen av produkten.

Spiralbindning

Vid spiralbindning perforeras först arken och därefter träs en spiralformad metalltråd igenom hålen. Ändarna låses. Sprialbindning ger ett uppslag som faller upp bra och är lättläst. Används med fördel vid exempelvis produktion av manualer.

Limbindning

Kallas ibland även för limhäftning. Innebär att tryckarken sätts i arkföljd och med hjälp av lim fästs vid omslaget.

UV Lack

Denna lack fyller främst en estetisk funktion för att få en så blank yta som möjligt men skyddar även trycksaken mot smuts och slitage. Dessutom hindrar lacken att exempelvis stora färgstarka plattor smetar av sig, vilket kan vara extra känsligt vid mattbestrukna papperskvaliteter.

UV-lacken behöver inte vara heltäckande utan kan läggas på delar av ytan, så kallad partiell lackning, exempelvis kan en enskild bild eller en logotype lackas för att kontrasten gentemot resten av innehållet skall bli större. Ytan blir hårdare av lackskiktet, därför bör UV-lackade trycksaker som skall falsas först bigas för att inte riskera sprickbildning i falsvecket.

För bästa resultat skall man välja bestrukna papperskvaliteter. Vill man ha en blank UV-lack på ett helt obestruket matt papper måste man grundlacka tryckarken innan UV-lacken läggs på.

Relieflack

Extra upphöjd partiell UV-lack.

Självlysande lack

Självlysande lack laddas av starkt ljus.

Skrapfärger

Skrapfärger finns tex på många lotter och kan användas på diverse olika sätt.

Offsetlack/presslack

En budgetvariant av lack är en så kallad offsetlack eller presslack. Denna lack trycks på i ett vanligt färgverk direkt i offsetpressen till skillnad från UV-lack som läggs på i en speciell maskin och härdas med ultraviolett ljus. Presslacken skyddar inte nämnvärt mot smuts och slitage och får inte lika högt glansvärde som en UV-lack.

För att öka effekten ytterligare när det gäller presslack kan man blanda i mikroskopiska doftampuller i lackfärgen vid tryckning. Doften friställs när man stryker fingrarna över den del av trycksaken som är lackad. Det finns en mängd olika dofter att köpa och det är bara fantasin som sätter gränserna till användningsområdet. Exempel grandoft till ett julkort.

Laminering

Laminering är en form av ytbehandling som ökar skyddet mot slitage och fukt samtidigt som det blir en jämn och snygg yta, matt eller blank. Laminering innebär att en tunn plastfolie läggs på det tryckta arket, i en speciell lamineringsmaskin.

Vanligaste användningsområdet när det gäller laminering är till omslag, främst till böcker med hårda pärmar. För bästa resultat skall man välja ett bestruket papper eller kartong.

Prägling

Prägling, eller blindprägling som det ibland kallas, innebär att motivet pressas upp ur pappret så att det framträder utan färg. Präglingen görs med en kliché som består av två delar; en hane och hona trycks mot papperet uppåt och nedåt så att en effektfull relief skapas.

Foliering

Foliering görs vanligtvis partiellt och innebär att objektet ”trycks” i ett lager metallfolie. Metallfolien pressas mot papperet med en metallplatta (en sk kliché) tillsammans med värme för att metallfolien ska fästa. Den använda metallplattan (klichén) kan även återanvändas senare till andra trycksaker.

När du väljer foliering kommer du att få ett skinande, blankt ”tryck”, vilket ser mycket exklusivt ut. Med folie kan man även trycka på mörka ytor. Foliering kan göras i flera olika färger inklusive guld och silver.

Folieprägling

Folieprägling är en kombination av prägling och foliering. Det innebär att trycket pressas upp ur pappret samtidigt som det beläggs med metallfolie.

Stansning

Att jämföra med pepparkaksbak där man stansar ut former ur den kavlade degen. På samma sätt skär man ut former ur papper. Till detta behövs en stansform (motsvarighet till pepparkaksmått alltså).

Perforering

Om man lättare vill kunna riva ut sidor eller kuponger och liknande från trycksaken brukar man perforera den.

  • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

Logotyp: Irnell psykologmottagning & konsult

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.