• Start
 • Blog
 • Planering av webbplatsens innehåll

Planering av webbplatsens innehåll

Här är lite tips för stöd och hjälp när du ska planera din hemsida.

Planering av hemsidorArtiklar, hemsidans innehåll

I stora drag kan man säga att innehållet på en hemsida består mestadels av artiklar som kan innehålla både bild och text. De kan "tändas och släckas" alltefter behov.

Ordna artiklar i kategorier

Utgå från de artiklar (innehåll) du tänkt ha på webbplatsen. Försök nu att tänka dig vilka kategorier artiklarna skulle kunna delas in i. Kategorier kan även innehålla underkategorier om det behövs. Gör en lista av kategorier och eventuella underkategorier. Gör sen en folderstruktur enligt din lista som du sen kan spara dina filer i. Då blir det ordning och reda och du får en bättre översikt.

Navigering – meny

När du väl skapat kategorier och underkategorier så är det naturligaste att följa samma struktur för menyobjekten på din webbplats. Här kan man tänka i termer av vilka artiklar eller vilken artikelkategori som ska visas under varje meny. Man kan visa en enda artikel under ett menyobjekt, eller välja att visa flera artiklar i den ordning man själv väljer, eller enligt datumordning eller alfabetisk ordning.

Extrafunktioner på webbplatsen

På din hemsida kan du förutom artiklarna också ha extrafunktioner som tex

 • Slideshow/bildspel
 • "Bild-karusell"
 • Bildgalleri
 • Formulär
 • Forum
 • Socialt nätverk, medlemssidor
 • E-handel, webshop: flera kundgrupper, flera produktkategorier, betalningsalternativ som PayPal, Dibs, m fl
 • Nyhetsbrev
 • Eventkalender
 • Bokningssystem
 • Restaurangmenyer

med flera.

Skapa och organisera innehållet till webbplatsen

 Det enklaste är att skapa en folderstruktur som innehåller dina text- och bildfiler. Utgå ifrån planeringen du gjort  med kategorier och eventuellt underkategorier.

Folderstruktur, exempel:

web content folder structure

För att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt när du ska lämna materialet till webbdesigner finns några saker att tänka på:

 1. Gör en textfil per artikel (alltså inte en enda lång textfil som innehåller flera artiklar).
 2. Montera inte bilder i textfilerna utan markera istället var respektive bildfil ska monteras med en instruktion. Tex [bildnamn in här].
 3. Döp bildfiler med omsorg och logik och lägg dem i samma folder som artikeln de tillhör.

Då blir din webdesigner glad och arbetet går snabbare.

Ladda ned vår kravspecifikation!

Här är ett exempel på kravspec för hemsida som går bra att använda "som mall". ⬇︎

docxKravspecifikation för hemsida

Hemsidor 

 • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

Perifrasen, logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse. Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.