Planera en säljande broschyr
En broschyr, produktfolder, sortimentfolder, säljfolder, presentationsfolder eller liknande trycksak är ett användbart komplement till digitala media. Broschyren inger förtroende och är något du kan överlämna i handen till din kund. Vi kan hjälpa dig med design av din broschyr men först behöver vi en plan!
Här är en checklista över vad som är viktigt att tänka på när du förbereder din broschyr.
Vad är syftet med broschyren?
Vad är vill du att läsaren/mottagaren ska göra när han/hon läser din broschyr? Vilket mål vill du uppnå?
Några exempel kan vara:
- Att få fler bokningar för konsulttjänster du säljer. Då behöver du lägga vikt vid kundnyttan av dina tjänster i broschyren och förklara vilket/vilka av kundens problem de löser.
- Att få fler besökare till din monter på en mässa där du ska delta. Broschyren kan då bl a innehålla information om produkter/tjänster du kommer att presentera på mässan samt eventuellt en rabattkod som är giltig vid beställning på mässan.
- Att locka nya kunder till din webbshop. En rabattkod för förstagångskunder kan med fördel inkluderas.
- Att informera dina återförsäljare eller distributörer om säsongens produkter. Förutom information om produkterna kan broschyren innehålla erbjudande om mängdrabatt eller ”prova-på-rabatt” (om man lägger order för en produkt man inte köpt tidigare).
Call to action (CTA)?
När du är klar över syftet med trycksaken behöver du också utforma en uppmaning till mottagaren. Se till att ha en tydlig Call To Action så att mottagaren vet exakt hur han/hon kan göra det du vill, tex något av följande:
- Kontakta er?
- Boka möte med er?
- Göra en beställning?
Vem är målgruppen för broschyren?
För allt marknadsföringsmaterial är det viktigt att definiera målgruppen. Om du säljer hudkrämer och din målgrupp är kvinnor i åldersgruppen 50+ bör din broschyr se annorlunda ut än om du säljer CRM-system till säljare i åldersgruppen 25-45 år. För att ditt budskap ska få genomslag är det viktigt att mottagaren känner att du tilltalar just honom/henne.
Kriterier för målgrupper kan tex vara:
- Demografi
- Geografi
- Kultur/intressen
- Behov
- Opinion (personer som är engagerade i en viss fråga eller ett visst ämne)
- Livsstil
- Yrke/funktion
Persona
Ett effektivt sätt att förtydliga din målgrupp (dina målgrupper) som kan användas för all marknadsföring är att skapa ”personas”.
Här är ett exempel på hur beskrivningen av en persona skulle kunna se ut:
Pelle Säljare
- 27 år gammal
- Jobbar som säljare
- Gillar tekniska prylar
- Att vara ”nr 1”
- Att behålla långvariga relationer med kunder
- Att effektivisera arbetet
- Hög stressnivå
- ”Många bollar i luften”
- Svårighet att fokusera på rätt saker vid rätt tillfälle
- Tidsbrist
- ”Du stänger inte en försäljning, du öppnar en relation om du vill bygga ett långsiktigt, framgångsrikt företagande.” – Patricia Fripp
- ”Om du inte tar hand om din kund kommer din konkurrent göra det.” – Bob Hooey
- ”Skapa en kund, inte ett sälj.” – Katherine Barchetti
Vad är budskapet?
Utifrån syfte och målgrupp från punkterna ovan – Vad är det ultimata budskapet?
Fokusera på vilka kundbehov dina produkter eller tjänster kan uppfylla. Hur kan dina tjänster/produkter lösa kundens specifika problem?
Copy
Om du inte har möjlighet att själv skriva en säljande copy för manus till broschyren så hjälper vi gärna till med det. Däremot behövs då ett underlag från dig som vår copywriter kan utgå ifrån.
Struktur
I samband med arbetet med manus är det också viktigt att tänka på strukturen för innehållet. Hur ska broschyren vara uppbyggd? Vad hör hemma på vilken sida etc. Glöm inte att inkludera hur kunden kan kontakta ditt företag samt CTA (Call to action). Kontaktuppgifter bör finnas på baksidan av foldern då detta är standard (så att läsaren slipper leta).
Bilder
För att en broschyr ska få genomslag behövs bilder. Tänk på att välja bilder som stämmer överens med ditt varumärke. Försök också hitta bilder som ger ett enhetligt intryck för broschyren som helhet. Och glöm inte de logotyper som behöver finnas med i broschyren! Utöver din egen logotyp kanske det behövs andra produktlogotyper eller partnerlogotyper etc.
Om du inte har möjlighet att ta fram bilder med hjälp av fotograf kanske det går att hitta lämpliga bilder via bildbank. Vi kan också hjälpa till med både fotografering (illustration) eller framtagning av bildmaterial från bildbank.
Bildfiler som ska användas för tryck ska vara högupplösta (minst 300 dpi i 100% storlek).
Logotyper bör vara i vektorformat (filsuffix .ai eller .eps).
Sammanfattning
- Syfte
- Call To Action
- Målgrupp
- Budskap/Innehåll
- Struktur
- Skapad