Skip to main content

Planera en säljande broschyr

Broschyrer

En broschyr, produktfolder, sortimentfolder, säljfolder, presentationsfolder eller liknande trycksak är ett användbart komplement till digitala media. Broschyren inger förtroende och är något du kan överlämna i handen till din kund. Vi kan hjälpa dig med design av din broschyr men först behöver vi en plan!

Här är en checklista över vad som är viktigt att tänka på när du förbereder din broschyr.

Vad är syftet med broschyren?

Vad är vill du att läsaren/mottagaren ska göra när han/hon läser din broschyr? Vilket mål vill du uppnå?

Några exempel kan vara:

 • Att få fler bokningar för konsulttjänster du säljer. Då behöver du lägga vikt vid kundnyttan av dina tjänster i broschyren och förklara vilket/vilka av kundens problem de löser.
 • Att få fler besökare till din monter på en mässa där du ska delta. Broschyren kan då bl a innehålla information om produkter/tjänster du kommer att presentera på mässan samt eventuellt en rabattkod som är giltig vid beställning på mässan.
 • Att locka nya kunder till din webbshop. En rabattkod för förstagångskunder kan med fördel inkluderas.
 • Att informera dina återförsäljare eller distributörer om säsongens produkter. Förutom information om produkterna kan broschyren innehålla erbjudande om mängdrabatt eller ”prova-på-rabatt” (om man lägger order för en produkt man inte köpt tidigare).

Call to action (CTA)?

När du är klar över syftet med trycksaken behöver du också utforma en uppmaning till mottagaren. Se till att ha en tydlig Call To Action så att mottagaren vet exakt hur han/hon kan göra det du vill, tex något av följande:

 • Kontakta er?
 • Boka möte med er?
 • Göra en beställning?

Vem är målgruppen för broschyren?

För allt marknadsföringsmaterial är det viktigt att definiera målgruppen. Om du säljer hudkrämer och din målgrupp är kvinnor i åldersgruppen 50+ bör din broschyr se annorlunda ut än om du säljer CRM-system till säljare i åldersgruppen 25-45 år. För att ditt budskap ska få genomslag är det viktigt att mottagaren känner att du tilltalar just honom/henne.

Kriterier för målgrupper kan tex vara:

 • Demografi
 • Geografi
 • Kultur/intressen
 • Behov
 • Opinion (personer som är engagerade i en viss fråga eller ett visst ämne)
 • Livsstil
 • Yrke/funktion

Persona

Ett effektivt sätt att förtydliga din målgrupp (dina målgrupper) som kan användas för all marknadsföring är att skapa ”personas”.

Här är ett exempel på hur beskrivningen av en persona skulle kunna se ut:

Pelle Säljare

Egenskaper, attribut:
 • 27 år gammal
 • Jobbar som säljare
 • Gillar tekniska prylar
Mål, behov:
 • Att vara ”nr 1”
 • Att behålla långvariga relationer med kunder
 • Att effektivisera arbetet
Utmaningar:
 • Hög stressnivå
 • ”Många bollar i luften”
 • Svårighet att fokusera på rätt saker vid rätt tillfälle
 • Tidsbrist
Favoritcitat, quotes:
 • ”Du stänger inte en försäljning, du öppnar en relation om du vill bygga ett långsiktigt, framgångsrikt företagande.” – Patricia Fripp
 • ”Om du inte tar hand om din kund kommer din konkurrent göra det.” – Bob Hooey
 • ”Skapa en kund, inte ett sälj.” – Katherine Barchetti

Vad är budskapet?

Utifrån syfte och målgrupp från punkterna ovan – Vad är det ultimata budskapet?
Fokusera på vilka kundbehov dina produkter eller tjänster kan uppfylla. Hur kan dina tjänster/produkter lösa kundens specifika problem?

Copy

Om du inte har möjlighet att själv skriva en säljande copy för manus till broschyren så hjälper vi gärna till med det. Däremot behövs då ett underlag från dig som vår copywriter kan utgå ifrån.

Struktur

I samband med arbetet med manus är det också viktigt att tänka på strukturen för innehållet. Hur ska broschyren vara uppbyggd? Vad hör hemma på vilken sida etc. Glöm inte att inkludera hur kunden kan kontakta ditt företag samt CTA (Call to action). Kontaktuppgifter bör finnas på baksidan av foldern då detta är standard (så att läsaren slipper leta).

Bilder

För att en broschyr ska få genomslag behövs bilder. Tänk på att välja bilder som stämmer överens med ditt varumärke. Försök också hitta bilder som ger ett enhetligt intryck för broschyren som helhet. Och glöm inte de logotyper som behöver finnas med i broschyren! Utöver din egen logotyp kanske det behövs andra produktlogotyper eller partnerlogotyper etc.

Om du inte har möjlighet att ta fram bilder med hjälp av fotograf kanske det går att hitta lämpliga bilder via bildbank. Vi kan också hjälpa till med både fotografering (illustration) eller framtagning av bildmaterial från bildbank.

Bildfiler som ska användas för tryck ska vara högupplösta (minst 300 dpi i 100% storlek).

Logotyper bör vara i vektorformat (filsuffix .ai eller .eps).

Sammanfattning

 1. Syfte
 2. Call To Action
 3. Målgrupp
 4. Budskap/Innehåll
 5. Struktur
 • Skapad

Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal