Skip to main content

Planera din trycksak

Trycksaker - förberedelse och planering

Textinnehåll

Gör färdigt texten så långt det är möjligt i Word. Det är mycket enklare och snabbare att göra ändringar av texten i Word än när man väl har gjort en färdig layout i ADOBE Indesign (eller liknande).

Bildinnehåll

Samla ihop det bildmaterial du tänkt ha med i trycksaken och fundera över om det är komplett samt om bildfilerna uppfyller alla krav för tryck. Se rubriken ”Bildfiler och tryckoriginal”.

Om ni inte har tid eller möjlighet att ta fram bildmaterial själva kan vi också ordna det via bildbank eller fotograf beroende på ert behov.

Struktur och layout

Om du ska göra ett dokument med flera sidor är det en god idé att lägga upp ett ”grid” för din layout som du sen följer i möjligaste mån. Du gör alltså ett ”rutmönster” som du sen håller dig till vid placering av text och bilder. Det här gör man för att få ett enhetligt intryck på trycksaken.

Du behöver också tänka vilka bilder som ska höra ihop med vilken text etc vid planeringen av din layout. Tänk också på att avsätta plats för innehållsförteckning och liknande.

Typ av trycksak

Beroende på innehållet, målgruppen och användningsområdet behöver du tänka ut vilken typ av trycksak du ska göra. Om det ska vara en broschyr – vilket format ska det vara etc. Vad skulle kunna tilltala målgruppen? Användningsområde – finns det krav på att trycksaken ska vara praktisk att använda på olika sätt. Behöver den vara skyddad mot nötning och fukt etc?

Tänk på de olika betydelserna av orden ”sida”, ”blad” och ”ark” när du planerar din trycksak och i kommunikationen med tex tryckeriet. En 4-sidig folder i A5-format är alltså ett A4-ark som vikes på mitten och där varje blad är A5. Varje blad har 2 sidor. (Trycksaken i det här exemplet skulle kallas för en 4-sidig A5-folder.) Se vidare under rubriken ”Trycktekniska termer”.

Pappersval

Det första man bör göra när man ska välja papper är att koppla valet till själva målet med trycksaken. Papper är ju ett medium och därför även en viktig del av budskapet och kommunikationen. Tänk på att att ange/diskutera pappersval i kommunikationen med tryckeriet.

 

Frågor som är bra att tänka över:

Uppmärksamhet:

Kan jag, med hjälp av papperet, få trycksaken att sticka ut mer från mängden? Tjänar det vårt syfte? Ska jag använda en blandning av olika typer av papper i trycksaken för att skapa spännande kontraster som gör intryck på mottagaren?

Budskap:

Kan jag förstärka trycksakens budskap och göra dem ännu mer trovärdiga genom ett genomtänkt pappersval?

Image:

Kan jag bidra till företagets image genom att välja ett visst papper?

 

Vilka pappersegenskaper är viktigast?

Inget papper har alla fördelar. Det gäller att välja vilka egenskaper som är viktigast för respektive trycksak. Här är en checklista över elva viktiga egenskaper:

 • Papperets utseende och känsla
 • Bildtryck (vilken typ av bilder papperet lämpar sig för)
 • Färgåtergivning
 • Läsbarhet
 • Opacitet
 • Format
 • Efterbearbetning
 • Kostnad och upplaga
 • Vikt- och distributionskostnader
 • Livslängd
 • Miljö

Länkar om papper och pappersval hittar du här på formfranska.com

Färgval

Färgerna i din grafiska profil bör användas i alla trycksaker som bär ditt företags budskap. I övrigt bör du tänka på att de flesta tryckerier vill ha allt material i CMYK + alternativt en eller flera dekorfärger.

 

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal