Planera din trycksak
Trycksaker - förberedelse och planering
Textinnehåll
Gör färdigt texten så långt det är möjligt i Word. Det är mycket enklare och snabbare att göra ändringar av texten i Word än när man väl har gjort en färdig layout i ADOBE Indesign (eller liknande).
Bildinnehåll
Samla ihop det bildmaterial du tänkt ha med i trycksaken och fundera över om det är komplett samt om bildfilerna uppfyller alla krav för tryck. Se rubriken ”Bildfiler och tryckoriginal”.
Om ni inte har tid eller möjlighet att ta fram bildmaterial själva kan vi också ordna det via bildbank eller fotograf beroende på ert behov.
Struktur och layout
Om du ska göra ett dokument med flera sidor är det en god idé att lägga upp ett ”grid” för din layout som du sen följer i möjligaste mån. Du gör alltså ett ”rutmönster” som du sen håller dig till vid placering av text och bilder. Det här gör man för att få ett enhetligt intryck på trycksaken.
Du behöver också tänka vilka bilder som ska höra ihop med vilken text etc vid planeringen av din layout. Tänk också på att avsätta plats för innehållsförteckning och liknande.
Typ av trycksak
Beroende på innehållet, målgruppen och användningsområdet behöver du tänka ut vilken typ av trycksak du ska göra. Om det ska vara en broschyr – vilket format ska det vara etc. Vad skulle kunna tilltala målgruppen? Användningsområde – finns det krav på att trycksaken ska vara praktisk att använda på olika sätt. Behöver den vara skyddad mot nötning och fukt etc?
Tänk på de olika betydelserna av orden ”sida”, ”blad” och ”ark” när du planerar din trycksak och i kommunikationen med tex tryckeriet. En 4-sidig folder i A5-format är alltså ett A4-ark som vikes på mitten och där varje blad är A5. Varje blad har 2 sidor. (Trycksaken i det här exemplet skulle kallas för en 4-sidig A5-folder.) Se vidare under rubriken ”Trycktekniska termer”.
Pappersval
Det första man bör göra när man ska välja papper är att koppla valet till själva målet med trycksaken. Papper är ju ett medium och därför även en viktig del av budskapet och kommunikationen. Tänk på att att ange/diskutera pappersval i kommunikationen med tryckeriet.
Frågor som är bra att tänka över:
Uppmärksamhet:
Kan jag, med hjälp av papperet, få trycksaken att sticka ut mer från mängden? Tjänar det vårt syfte? Ska jag använda en blandning av olika typer av papper i trycksaken för att skapa spännande kontraster som gör intryck på mottagaren?
Budskap:
Kan jag förstärka trycksakens budskap och göra dem ännu mer trovärdiga genom ett genomtänkt pappersval?
Image:
Kan jag bidra till företagets image genom att välja ett visst papper?
Vilka pappersegenskaper är viktigast?
Inget papper har alla fördelar. Det gäller att välja vilka egenskaper som är viktigast för respektive trycksak. Här är en checklista över elva viktiga egenskaper:
- Papperets utseende och känsla
- Bildtryck (vilken typ av bilder papperet lämpar sig för)
- Färgåtergivning
- Läsbarhet
- Opacitet
- Format
- Efterbearbetning
- Kostnad och upplaga
- Vikt- och distributionskostnader
- Livslängd
- Miljö
Länkar om papper och pappersval hittar du här på formfranska.com
Färgval
Färgerna i din grafiska profil bör användas i alla trycksaker som bär ditt företags budskap. I övrigt bör du tänka på att de flesta tryckerier vill ha allt material i CMYK + alternativt en eller flera dekorfärger.
- Skapad