Skip to main content

Låt inte din webbplats förfalla

Förfallet hus

Webbplatsen är kanske företagets viktigaste verktyg för att kommunicera med omvärlden. Låt den inte gro igen utan håll efter innehållet. Tänk efter innan du gör ändringar så att du behåller logiken för dig själv och för användaren.

För att effektivisera ditt arbete i backend på din webbplats är det viktigt att hålla efter innehållet och behålla en logisk struktur.

När vi bygger din webbplats organiserar vi innehållet i backend och webbplatsens navigering på ett konsekvent sätt för att det ska bli enklare för den som administrerar att hitta. En logisk struktur gör också att webbplatsens navigering kan fungera korrekt och optimalt för dina besökare.

Några tips för att hålla ordning:

Artiklar

 • Artiklar som aldrig mer ska visas bör raderas (lägg i trash och empty trash).
 • Artiklar som eventuellt kan komma att behövas igen kan arkiveras så länge.
 • Om en artikel inte ska visas just nu men du vet att du kommer att behöva den igen så räcker det att du avpublicerar den så länge.
 • När du skapa nya artiklar - tänk på att spara dem under korrekt kategori.
 • Ge din artikel en unik titel (två artiklar bör inte ha exakt samma titel).

Kategorier och moduler

Kategorier och moduler som inte ska användas mer kan raderas (lägg i trash och empty trash). Tänk bara på att du inte kan radera en kategori som innehåller artiklar. Då behöver du flytta eller radera artiklarna först.

Menyobjekt

Menyobjekt som aldrig mer ska visas bör raderas (lägg i trash och empty trash).

Undvik att lägga dokument för nedladdning direkt i menyobjektet (såvida det inte absolut behövs där). Dels blir det förvirrande för besökaren och dels bidrar det snabbt till en stor mängd menyobjekt vilket inte är användarvänligt. Använd istället en artikel för att publicera dokument för nedladdning.

Media

Håll ordning på bilder, dokument och andra media och radera filer som inte längre används.

Använd en logisk folderstruktur (döp foldrarna så att du vet vart olika filer hör hemma).

 • Döp foldrar och filer på ett "webbvänligt" sätt.
 • Använd inte "non latin characters" (såsom tex å, ä, ö).
 • Använd endast bokstäverna a-z, siffror 0-9 (alphanumeric signs).
 • Space (mellanrum) ska INTE användas och kan bytas ut mot bindestreck (-) eller underscore (_) istället
  (första karaktären i ett filnamn får inte vara bindestreck, -).
 • Använd om möjligt endast gemener i filnamnet. (Linux-servern ser nämligen filnamnen "AB, Ab, aB, ab" som 4 olika filer medan ett DOS system ser dem som en och samma fil.)

Storlek på bildfiler

Publicera inte högupplösta bilder som är avsedda för tryck på din webbplats. Då kommer sidorna att laddas väldigt långsamt (vilket inte blir populärt bland dina besökare).

När det gäller storlek på bildfiler i artiklar på din webbplats är det enklaste att titta hur stora befintliga bilder är för att få veta hur stor din nya bild behöver vara.

I Firefox kan du högerklicka på en bild för att se information om bilden (bl a dimensioner). För Chrome finns en plugin som heter "Image Size Info". Alternativt kan du ladda ned bilden på din desktop och sen se information om bildfilen.

Programvara

Din webbplats fungerar tack vare diverse programvaror (CMS, template, extensions). Det är mycket viktigt att alla programvaror hålls uppdaterade till senaste version för att i möjligaste mån undvika intrång.

Om du själv installerar och experimenterar med olika programvaror, tex extensions, är det viktigt att du inte glömmer bort dom. De programvaror du inte tänker fortsätta använda bör avinstalleras så att de inte glöms bort. Kvarglömda programvaror som inte uppdateras löper stor risk att orsaka säkerhetshål. De kan också komma att ställa till med konflikter med övriga programvaror.

formfranska erbjuder alla kunder support som bl a inkluderar löpande uppdateringar av alla programvaror.

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

HumanGuide logo

 Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

Rolf Kenmo, Humankonsult AB
GrosTrade logo

  formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
Wise Woman logo

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
Irnell logotyp

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
Perifrasen logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
Guide i Psykologiska frågor, logotyp

  Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
Magic Wonders logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
Psykolog Erling Hansen, logotyp

  Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal