• Hem
 • Blog
 • Låt inte din webbplats förfalla

Låt inte din webbplats förfalla

Förfallet hus

Webbplatsen är kanske företagets viktigaste verktyg för att kommunicera med omvärlden. Låt den inte gro igen utan håll efter innehållet. Tänk efter innan du gör ändringar så att du behåller logiken för dig själv och för användaren.

För att effektivisera ditt arbete i backend på din webbplats är det viktigt att hålla efter innehållet och behålla en logisk struktur.

När vi bygger din webbplats organiserar vi innehållet i backend och webbplatsens navigering på ett konsekvent sätt för att det ska bli enklare för den som administrerar att hitta. En logisk struktur gör också att webbplatsens navigering kan fungera korrekt och optimalt för dina besökare.

Några tips för att hålla ordning:

Artiklar

 • Artiklar som aldrig mer ska visas bör raderas (lägg i trash och empty trash).
 • Artiklar som eventuellt kan komma att behövas igen kan arkiveras så länge.
 • Om en artikel inte ska visas just nu men du vet att du kommer att behöva den igen så räcker det att du avpublicerar den så länge.
 • När du skapa nya artiklar - tänk på att spara dem under korrekt kategori.
 • Ge din artikel en unik titel (två artiklar bör inte ha exakt samma titel).

Kategorier och moduler

Kategorier och moduler som inte ska användas mer kan raderas (lägg i trash och empty trash). Tänk bara på att du inte kan radera en kategori som innehåller artiklar. Då behöver du flytta eller radera artiklarna först.

Menyobjekt

Menyobjekt som aldrig mer ska visas bör raderas (lägg i trash och empty trash).

Undvik att lägga dokument för nedladdning direkt i menyobjektet (såvida det inte absolut behövs där). Dels blir det förvirrande för besökaren och dels bidrar det snabbt till en stor mängd menyobjekt vilket inte är användarvänligt. Använd istället en artikel för att publicera dokument för nedladdning.

Media

Håll ordning på bilder, dokument och andra media och radera filer som inte längre används.

Använd en logisk folderstruktur (döp foldrarna så att du vet vart olika filer hör hemma).

 • Döp foldrar och filer på ett "webbvänligt" sätt.
 • Använd inte "non latin characters" (såsom tex å, ä, ö).
 • Använd endast bokstäverna a-z, siffror 0-9 (alphanumeric signs).
 • Space (mellanrum) ska INTE användas och kan bytas ut mot bindestreck (-) eller underscore (_) istället
  (första karaktären i ett filnamn får inte vara bindestreck, -).
 • Använd om möjligt endast gemener i filnamnet. (Linux-servern ser nämligen filnamnen "AB, Ab, aB, ab" som 4 olika filer medan ett DOS system ser dem som en och samma fil.)

Storlek på bildfiler

Publicera inte högupplösta bilder som är avsedda för tryck på din webbplats. Då kommer sidorna att laddas väldigt långsamt (vilket inte blir populärt bland dina besökare).

När det gäller storlek på bildfiler i artiklar på din webbplats är det enklaste att titta hur stora befintliga bilder är för att få veta hur stor din nya bild behöver vara.

I Firefox kan du högerklicka på en bild för att se information om bilden (bl a dimensioner). För Chrome finns en plugin som heter "Image Size Info". Alternativt kan du ladda ned bilden på din desktop och sen se information om bildfilen.

Programvara

Din webbplats fungerar tack vare diverse programvaror (CMS, template, extensions). Det är mycket viktigt att alla programvaror hålls uppdaterade till senaste version för att i möjligaste mån undvika intrång.

Om du själv installerar och experimenterar med olika programvaror, tex extensions, är det viktigt att du inte glömmer bort dom. De programvaror du inte tänker fortsätta använda bör avinstalleras så att de inte glöms bort. Kvarglömda programvaror som inte uppdateras löper stor risk att orsaka säkerhetshål. De kan också komma att ställa till med konflikter med övriga programvaror.

formfranska erbjuder alla kunder support som bl a inkluderar löpande uppdateringar av alla programvaror.

 • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

Logotyp: Irnell psykologmottagning & konsult

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.