Skip to main content

Kundens köpresa

Kundens köpresa

Kundens väg till köp går via omni-channels (flera kanaler). Idag är risken stor att du inte når hela vägen fram till försäljning/avslut om du inte marknadsför dig i åtminstone några av dessa kanaler.

Stimulera intresse

Ett DR-utskick kan vara det första steget i köpcykeln. Kunden läser utskicket och börjar fundera på produkten eller tjänsten. Ett intresse har väckts! Tyvärr kan det hända att kunden glömmer vem avsändaren DR-utskicket var innan han eller hon är redo för köp. Nästa steg kunden tar är ofta att Googla på varan eller tjänsten för att informera sig.

Finnas i digitala kanaler

Att dina kunder hittar just dig även i de digitala kanalerna efter att du gjort ett fysiskt utskick kan vara helt avgörande. Här är naturligtvis en närvaro i Googles sökresultat under rätt sökord det första man bör försöka uppnå. Det kan man dels göra genom sökordsoptimering vilket är en ständigt pågående och långsiktig process. För att nå ett snabbare resultat kan man komplettera med annonsering via Google Adwords.

Nu kanske kunden hittar till din hemsida via din annons på Google. Kanske väcker din avsändare i annonsen liv i minnet av det fysiska utskicket du gjort tidigare. I vilket fall bör kunden minnas om han eller hon möts av samma grafiska profil och budskap på din webbplats. Därför är det viktigt att tänka på en enhetlig kommunikation i alla marknadsföringskanaler för att kunden ska ”känna igen sig”.

Ofta köper inte kunden vid första besöket på din hemsida. Men då öppnas istället möjligheten till ”retargeting”, alltså att visa dina annonser på andra digitala platser där kunden befinner sig. Det är alltså ett sätt att ytterligare påminna kunden och få honom eller henne att besöka din hemsida igen.

Rikta dig till utvald målgrupp

Det är viktigt att målgruppen hittar dig på nätet efter att han eller hon tagit emot ditt fysiska utskick. I digitala kanaler och sociala medier finns stora möjligheter att rikta in sig på smala målgrupper. Fundera också över vilka digitala platser (forum, sociala media) dina kunder kan tänkas använda.

Analys

Glöm inte att kontinuerligt analysera och mäta utfall på kampanjer. På det sättet lär man sig vad som fungerar och inte och kan göra framtida kampanjer ännu mer framgångsrika.

Se till att dina kunder hittar dig! Hur kan vi hjälpa dig med din kampanj?

Kontakta oss och berätta om dina planer!

 

Omni-channel i siffror

Viktiga källor inför köp på nätet:

 • Google 73%
 • Jämförelsesajter 58%
 • Vänner och bekanta 48%
 • Fysiska butiker 43%
 • Erbjudanden i brevlådan 20%

59% tar del av erbjudanden från e-handelsföretag som kommer i brevlådan.

67% tar del av erbjudanden från e-handelsföretag som kommer som e-post.

Research inför senaste köp på nätet:

 • 13% gjorde research i fysisk butik inför sitt senaste köp på internet.
 • 46% gjorde research på internet inför sitt senaste onlineköp.
 • 48% gjorde ingen research.

Research inför senaste köp i fysisk butik:

 • 17% gjorde research i andra fysiska butiker inför sitt senaste köp i fysisk butik.
 • 45% gjorde research på internet inför sitt senaste köp i fysisk butik.
 • 47% gjorde ingen research.
 • 44% har under det senaste året använt sin mobiltelefon för att via sökmotor hitta mer information om en fysisk vara.
 • 37% av de svenska e-handelsföretagen har mobilanpassat sin sajt.
 • 15% har under det senaste året sökt på jämförelsesajt med mobilen när de har varit i en fysisk butik.
 • 8% använde mobilen för att göra research när de var inne i den fysiska butiken vid sitt senaste köp.

Källa: E-barometern 2014. PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal