Skip to main content

Hjälp av grafisk formgivare?

Vill du anlita grafisk formgivare?

Då kan det vara bra att tänka igenom och planera lite på förhand...

Logotyp & grafisk profil

Logotyp och grafisk profil bör vara klara innan man gör företagets informationsmaterial eftersom de används genomgående för att materialet ska bli enhetligt och lätt att känna igen och knyta till företaget.

Logotyp

En logotyp består oftast av en kombination av namn (ord) och symbol men kan även vara bara ett namn (ord) med specifikt utseende som gör att loggan framstår som en bild.

Den kan symbolisera ett företag, en organisation, ett varumärke eller ett evenemang.

Grafisk profil

Den grafiska profilen är helheten som logotypen är en del av. Den innefattar färger (exakta färgvärden) och typsnitt som ska användas tillsammans med logotypen. Den bör också innehålla regler om placering av logotypen i förhållande till andra element i layouten. Ofta innefattas företagets kommunikationsmaterial såsom visitkort och brevpapper när man pratar om grafisk profil.

Din grafiska formgivare behöver följande för att göra företagets logotyp och grafiska profil:

 • Så mycket information om företaget som möjligt.
 • Dina specifika önskemål.
 • Olika exempel på användningsområden för din logotyp utöver standard (om tex relationen bredd/höjd är viktiga etc).
 • Din ungefärliga budget för ändamålet.
 • Deadline för färdigt material.

Om du vill och tycker det är roligt kan du gärna förbereda genom att göra en Mood board som du presenterar för din grafiska formgivare. Se vidare under rubriken ”Grunden: Mood board” om du vill veta mer.

Antal färger, tryckteknik, kvalitet och ekonomi

Antalet färger och tryckteknik är väsentligt både när det gäller kvalitet och ekonomi. Det är i allmänhet billigare att bara trycka svart än att trycka med många färger. Ett tjockare papper väger mer och gör alltså portot dyrare vid distribution av en trycksak. Prata med din grafiska formgivare om vilka aspekter som är viktigast för dig så kan ni komma fram till den lösning som passar dina behov bäst.

Planera din trycksak

Textinnehåll

Gör färdigt texten så långt det är möjligt i Word. Det är mycket enklare att göra ändringar av texten i Word än i ett layoutprogram. Du spar alltså tid (pengar) genom att göra alla ändringar redan i Wordfilen.

Bildinnehåll

Samla ihop det bildmaterial du tänkt ha med i trycksaken och fundera över om det är komplett samt om bildfilerna uppfyller alla krav för tryck. Web-bilder och bilder från PowerPoint-filer etc går inte att använda om man vill ha ett bra tryckresultat. Se rubriken ”Bildfiler och tryckoriginal” för utförlig information eller be din grafiska formgivare om hjälp.

Struktur

Din grafiska formgivare behöver veta vilka bilder som ska höra ihop med vilken text. Du kan gärna markera i Wordfilen var någonstans i texten en specifik bild bör ligga ( exempel: [bildnamn.eps: bör ligga vid rubriken xx] ) men lägg inte in själva bilden i Wordfilen. Alternativt kan du be om hjälp med bildval och då tala om vilket textinnehåll som ska illustreras med hjälp av bilder. Diskutera hur mycket hjälp du behöver här och hur mycket du vill göra själv. Bildval är en tidskrävande procedur.

Typ av trycksak

Beroende på innehållet, målgruppen och användningsområdet behöver du tänka ut vilken typ av trycksak som ska göras. Om det ska vara en broschyr – vilket format ska det vara etc. Vad skulle kunna tilltala målgruppen? Användningsområde – finns det krav på att trycksaken ska vara praktisk att använda på olika sätt. Behöver den vara skyddad mot nötning och fukt etc?

Guide, Ditt företag i bild

Om du vill läsa mer kan du också ladda ned guiden Ditt företag i bild.

Grafisk Design 

Logotyp-Varumärke 

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

HumanGuide logo

 Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

Rolf Kenmo, Humankonsult AB
GrosTrade logo

  formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
Wise Woman logo

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
Irnell logotyp

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
Perifrasen logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
Guide i Psykologiska frågor, logotyp

  Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
Magic Wonders logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
Psykolog Erling Hansen, logotyp

  Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal