• Hem
  • Blog
  • Hjälp av grafisk formgivare?

Hjälp av grafisk formgivare?

Vill du anlita grafisk formgivare?

Då kan det vara bra att tänka igenom och planera lite på förhand...

Logotyp & grafisk profil

Logotyp och grafisk profil bör vara klara innan man gör företagets informationsmaterial eftersom de används genomgående för att materialet ska bli enhetligt och lätt att känna igen och knyta till företaget.

Logotyp

En logotyp består oftast av en kombination av namn (ord) och symbol men kan även vara bara ett namn (ord) med specifikt utseende som gör att loggan framstår som en bild.

Den kan symbolisera ett företag, en organisation, ett varumärke eller ett evenemang.

Grafisk profil

Den grafiska profilen är helheten som logotypen är en del av. Den innefattar färger (exakta färgvärden) och typsnitt som ska användas tillsammans med logotypen. Den bör också innehålla regler om placering av logotypen i förhållande till andra element i layouten. Ofta innefattas företagets kommunikationsmaterial såsom visitkort och brevpapper när man pratar om grafisk profil.

Din grafiska formgivare behöver följande för att göra företagets logotyp och grafiska profil:

  • Så mycket information om företaget som möjligt.
  • Dina specifika önskemål.
  • Olika exempel på användningsområden för din logotyp utöver standard (om tex relationen bredd/höjd är viktiga etc).
  • Din ungefärliga budget för ändamålet.
  • Deadline för färdigt material.

Om du vill och tycker det är roligt kan du gärna förbereda genom att göra en Mood board som du presenterar för din grafiska formgivare. Se vidare under rubriken ”Grunden: Mood board” om du vill veta mer.

Antal färger, tryckteknik, kvalitet och ekonomi

Antalet färger och tryckteknik är väsentligt både när det gäller kvalitet och ekonomi. Det är i allmänhet billigare att bara trycka svart än att trycka med många färger. Ett tjockare papper väger mer och gör alltså portot dyrare vid distribution av en trycksak. Prata med din grafiska formgivare om vilka aspekter som är viktigast för dig så kan ni komma fram till den lösning som passar dina behov bäst.

Planera din trycksak

Textinnehåll

Gör färdigt texten så långt det är möjligt i Word. Det är mycket enklare att göra ändringar av texten i Word än i ett layoutprogram. Du spar alltså tid (pengar) genom att göra alla ändringar redan i Wordfilen.

Bildinnehåll

Samla ihop det bildmaterial du tänkt ha med i trycksaken och fundera över om det är komplett samt om bildfilerna uppfyller alla krav för tryck. Web-bilder och bilder från PowerPoint-filer etc går inte att använda om man vill ha ett bra tryckresultat. Se rubriken ”Bildfiler och tryckoriginal” för utförlig information eller be din grafiska formgivare om hjälp.

Struktur

Din grafiska formgivare behöver veta vilka bilder som ska höra ihop med vilken text. Du kan gärna markera i Wordfilen var någonstans i texten en specifik bild bör ligga ( exempel: [bildnamn.eps: bör ligga vid rubriken xx] ) men lägg inte in själva bilden i Wordfilen. Alternativt kan du be om hjälp med bildval och då tala om vilket textinnehåll som ska illustreras med hjälp av bilder. Diskutera hur mycket hjälp du behöver här och hur mycket du vill göra själv. Bildval är en tidskrävande procedur.

Typ av trycksak

Beroende på innehållet, målgruppen och användningsområdet behöver du tänka ut vilken typ av trycksak som ska göras. Om det ska vara en broschyr – vilket format ska det vara etc. Vad skulle kunna tilltala målgruppen? Användningsområde – finns det krav på att trycksaken ska vara praktisk att använda på olika sätt. Behöver den vara skyddad mot nötning och fukt etc?

Guide, Ditt företag i bild

Om du vill läsa mer kan du också ladda ned guiden Ditt företag i bild.

Grafisk Design 

Logotyp-Varumärke 

  • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

Perifrasen, logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse. Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.