• Home
  • Blog
  • Har ditt varumärke en tydlig identitet?
Designsystem

Har ditt varumärke en tydlig identitet?

Används varumärkets identitet korrekt i alla sammanhang? Att bygga ett varumärke handlar om att skapa en tydlig identitet. Det gäller både varumärkets visuella identitet och dess budskap.

En spretig och inkonsekvent kommunikation av varumärket gör det svårare att känna igen och gör potentiella kunder osäkra. Har man inte en konsekvent visuell identitet med allt relevant material samlat på ett ställe händer det väldigt lätt att man hamnar fel eller att arbetet tar onödigt lång tid.

För att hålla ordning på varumärkets identitet behöver man i regel ett designsystem eller åtminstone en enklare styleguide. Det hjälper alla i ditt team att uttrycka sig konsekvent och hålla sig till varumärkets riktlinjer. Det effektiviserar också arbetet med marknadsföring och kommunikation eftersom dina medarbetare inte behöver uppfinna hjulet varje gång.

Vad är ett designsystem?

Ett designsystem (även kallat brand system) är en central hub där alla delar i företagets identitet tillsammans med instruktioner, dokumentation, kod, filer och exempel finns tillgängliga för alla medarbetare. En enklare variant kan även kallas styleguide, brand book eller grafisk manual.

Att ha allt samlat och uppdaterat på ett ställe online gör också att ingen av misstag använder gamla versioner.

Syfte & värden

Vart är vi på väg och varför? Det är viktigt att förankra varumärkets mål och värderingar hos alla medarbetare. Det kommer att bidra till en enhetlig kommunikation och också till en bättre sammanhållning i teamet.

Principer

Vad exakt vill vi göra och hur ska det se ut? Vilka principer är globala och vilka är specifika för vårt varumärke eller t o m för vissa produkter eller processer?

Skapa guider som förenklar, effektiviserar och hjälper till att styra i rätt riktning.

Ton & identitet

De viktigaste delarna i en styleguide är färger, typsnitt, ikoner, former, animationer, ton/röst, användning av företagets logotyp med mera. Det är viktigt att dokumentera dessa och fastställa regler och riktlinjer så att teamet använder rätt kombination av element.

Alla de här delarna representerar varumärket och bidrar till att det blir unikt och omedelbart igenkännbart. Att skapa en konsekvent visuell design leder till en bättre kundupplevelse.

Komponenter

Komponenter kan ses som LEGO-klossar som byggs upp av alla andra delar som beskrivs ovan. De är gränssnitts- och användargränssnittselement - t.ex. knappar, formulärfält och kryssrutor - som utgör designsystemets hjärta. De skapas av designers och kodas av utvecklare och minimerar den ansträngning som krävs för att bygga en produkt.

Genom att återanvända så många delar som möjligt kan du påskynda arbetsflödet, spara tid och undvika dubbelarbete, eftersom gränssnittselementen inte behöver återskapas från början.

Mönster

Designmönster (patterns) är de byggnadsinstruktioner teamet behöver för att använda komponenterna effektivt i alla produkter eller material. Standardiserade mönster förenklar också för användarna. Det hjälper dem att förstå dina tjänster och skapar förtroende.

Till exempel kan samma anmälningsformulär som innehåller tre fält och en call-to-action-knapp användas i en rad olika produkter och material.

Dokumentation

I designsystemet behövs också dokumentation. Den omfattar hur produkter och material ska se ut och kännas, användningsfall för gränssnittsmönster, korrekt typografi, användning av logotyp, kodstandarder och bästa praxis med mera.

Överväg att föra samman design och implementering i dokumentationen, eftersom det hjälper designers att känna till implementeringen och ingenjörer att känna till designriktlinjerna, vilket gör att båda parter fattar bättre beslut för produkten och dess användare.

Dokumentationen, hjälper teamet att använda alla delar på rätt sätt.

Exempel på Styleguides & Designsystem

På Design System Repo kan du se exempel på många designsystem.

Behöver du hjälp?

Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med att ta fram företagets visuella identitet eller om du behöver hjälp med kompletteringar, styleguide eller designsystem


Vad tycker kunderna om formfranska?

Wise Woman logotyp och grafisk profil

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.