Skip to main content

Gratis SEO - sökoptimering?

Ja, detta kan göra själv!

Gratis SEO formfranskas tipsSökmotoroptimering, från engelskans Search Engine Optimisation eller förkortat SEO, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökningar i sökmotorer.

Man kan säga att SEO är en form av marknadsföring med syfte att öka synligheten i kostnadsfria sökmotoresultat (Google organic). Många olika faktorer har betydelse, från orden i dina texter på hemsidan och hur den är strukturerad, till hur andra webbplatser som länkar till din hemsida.

SEO handlar inte bara om att bygga en webbplats för sökmotorer. Det handlar också om att göra den bättre för dina besökare. Ett relevant innehåll med bra struktur fungerar lika bra för både människor och sökmotorer.

 Är det nödvändigt att tänka på SEO?

En viktig aspekt är att göra din hemsida begriplig både för besökare och sökmotor-robotar. Även om sökmotorerna har blivit mer sofistikerade kan de fortfarande inte förstå en webbplats på samma sätt som en människa. SEO hjälper sökmotorer förstå vad varje sida handlar om och hur den kan vara användbar för besökare.

Webbplatser tävlar om uppmärksamhet och placeringar i sökmotorernas index och de som satsar mest på att förbättra webbplatsens rank kommer också att få ökad trafik och synlighet.

"On page SEO"

Här är något av det du kan tänka på när du planerar ditt innehåll på hemsidan. Det är alltså vad som kallas ”on page SEO”. Det finns också andra typer av betald SEO (off page), tex inlänkar/backlinks.

Det långsiktigt bästa och billigaste sättet att synas på Internet är att finnas med på organiska sökresultat i Google (alltså ej betalda annonser). Att påverka sin placering i Google’s organiska sökresultat kräver tid och arbetsinsats men är helt avgiftsfritt. Grunden läggs genom registrering av sitemap hos Google samt genom noga genomtänkt innehåll (som kan och bör förbättras över tid). Tänk också på att:

 SEO är en ständigt pågående process och ingen snabblösning.

 Här är en länk till vår korta sammanfattning om faktorer som påverkar din hemsida på Google.

 Keywords

”Keywords” är de ord, ordpar, eller kombinationer av 3 eller 4 ord som du tror att potentiella kunder Googlar på för att hitta din hemsida. Google tar inte längre hänsyn till keywords som meta data (alltså i koden) eftersom detta missbrukats för mycket.

Däremot har deras användning betydelse i

 • Artiklar
 • Domännamn
 • URLs
 • Meta title
 • Meta description
 • Rubriker (h1, h2, h3)
 • Bilder (alt-text)
 • Länkar (både interna och externa)

Generellt sett bör dina keywords användas så mycket som möjligt med variationer och synonymer. Man bör inte överskrida en densitet på 5 % (alltså 5 av 100 ord).

Skriv en läsarvänlig text men försök ändå ha Google med i beräkningen. Använd gärna keywords i början av stycken och meningar om det är möjligt.

Börja alltså med att tänka ut vilka just ”dina” keywords är. Gör en lista på dessa samt synonymer.

 Keywords i brödtexter/artiklar

När man sen skriver brödtexter (artiklar) som ska vara publicerade på hemsidan bör man tänka på att repetera de ord (keywords inkl synonymer) man valt ut som viktiga. Dessa ord bör repeteras med måtta/sunt förnuft så att man inte förstör texten redaktionellt förstås. Orden bör gärna finnas med i navigering, titlar, rubriker, och användas för interna- & ”läs mer”- länkar. Bra är också att ha med de viktigaste orden i början av texten (gärna första stycket). Det här kan alltså vara bra att ha i åtanke redan när man börjar skriva sina texter. Det är lagom att tänka att man ska ha 1-3 keywords som man koncentrerar sig på per artikel. Keywords för en artikel måste naturligtvis vara relevanta för ämnet artikeln handlar om.

Keywords i Titel

Artikelns titel blir per automatik rubrik-nivå h1 (alltså högsta prioritet av rubriker). Den bör inte överstiga 55 tecken inklusive blankstag. Alla andra rubriker i artikeln ska ha lägre prioritet (h2, h3) så att det blir tydligt för Google.

OBS! Om man väljer att lägga till hemsidans URL globalt efter titeln kommer den att visas i sökresultaten på Google också. Det betyder i så fall att antal tecken i hemsidans URL också inkluderas i de 55 som är max antal. Man måste inte alls lägga till URL till titeln men det kan alltså vara bra att tänka på hur man vill göra eftersom man då får anpassa titelns längd. Varje artikel-titel bör vara unik.

 Meta description (Kort beskrivande text)

Varje artikel bör ha sin egen “meta description”. Det är den text som Google kan visa i sökresultat (SERP) för respektive sida på din webbplats. Tänk på att det är dessa beskrivningar som ska locka besökaren till din hemsida. Det är viktigt att beskrivningen är relevant till innehållet i artikeln. Den får gärna innehålla keywords som är relevanta för artikeln. Meta description bör innehålla max 300 tecken inklusive blanksteg.

Global meta description kan i värsta fall användas och visas då för sidor som saknar individuell meta description. Därför bör man i första hand göra en meta description för varje enskild artikel för att undvika dubletter av denna (vilket Google ogillar).

Struktur/hierarki för meta description:

 1. Artikel - Högst prioritet
 2. Kategori
 3. Menyobjekt
 4. Global - Lägst prioritet

Tänk alltså på att om ingen meta data finns i varken artikel, kategori, eller menyobjekt så kommer global meta data att gälla. Detta innebär altså att det kan resultera i dubletter av meta description i Google’s resultat om flera artiklar lämnas utan indivuduella meta descriptions.

Glöm inte att skriva en unik och relevant meta description för varje artikel på din hemsida!

 Tänk på läsbarheten

Slutligen är det bra att tänka på att inte ha för långa artiklar på webben. Dela hellre upp texten i flera kortare artiklar. Dessutom förbättras läsbarheten (både för trycksaker och webb) om man är tydliggör genom att använda rubriker och underrubriker, punkt- eller siffer-listor då detta är relevant etc. Gör nytt stycke ofta. Långa stycken försämrar läsbarheten.

Löpande hjälp med SEO

Om du känner att du inte har tid att lägga på löpande arbete med ”on page SEO” kan du få hjälp med det via SEO-specialist vi samarbetar med. Kontakta oss gärna.

Betald SEO, ”Off page”

Backlinks / Inlänkar

Försök gärna att få relevanta inlänkar till din hemsida (andra hemsidor med relevant innehåll och hög pagerank som länkar till din hemsida). Ju fler sådana här ”backlinks” du har desto ”viktigare” uppfattas din hemsida av Google. Har du rätt kontakter går detta kanske att ordna utan betalning men vanligtvis tillhör detta betald SEO och brukar vara relativt dyrt. Därför bör man se till att anlita ett seriöst företag (många oseriösa företag finns tyvärr).

 Betald annonsering - Google Ads

Som komplement till SEO kan man använda sig av betald annonsering på Google (eller sociala media) om man vill. Eftersom det tar tid att få en bra placering i Google’s organiska sökresultat kan man, speciellt i början, behöva komplettera med betalda annonser. Läs gärna mer om Google Ads.

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal