Gratis SEO - sökoptimering?
Ja, detta kan göra själv!
Sökmotoroptimering, från engelskans Search Engine Optimisation eller förkortat SEO, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökningar i sökmotorer.
Man kan säga att SEO är en form av marknadsföring med syfte att öka synligheten i kostnadsfria sökmotoresultat (Google organic). Många olika faktorer har betydelse, från orden i dina texter på hemsidan och hur den är strukturerad, till hur andra webbplatser som länkar till din hemsida.
SEO handlar inte bara om att bygga en webbplats för sökmotorer. Det handlar också om att göra den bättre för dina besökare. Ett relevant innehåll med bra struktur fungerar lika bra för både människor och sökmotorer.
Är det nödvändigt att tänka på SEO?
En viktig aspekt är att göra din hemsida begriplig både för besökare och sökmotor-robotar. Även om sökmotorerna har blivit mer sofistikerade kan de fortfarande inte förstå en webbplats på samma sätt som en människa. SEO hjälper sökmotorer förstå vad varje sida handlar om och hur den kan vara användbar för besökare.
Webbplatser tävlar om uppmärksamhet och placeringar i sökmotorernas index och de som satsar mest på att förbättra webbplatsens rank kommer också att få ökad trafik och synlighet.
"On page SEO"
Här är något av det du kan tänka på när du planerar ditt innehåll på hemsidan. Det är alltså vad som kallas ”on page SEO”. Det finns också andra typer av betald SEO (off page), tex inlänkar/backlinks.
Det långsiktigt bästa och billigaste sättet att synas på Internet är att finnas med på organiska sökresultat i Google (alltså ej betalda annonser). Att påverka sin placering i Google’s organiska sökresultat kräver tid och arbetsinsats men är helt avgiftsfritt. Grunden läggs genom registrering av sitemap hos Google samt genom noga genomtänkt innehåll (som kan och bör förbättras över tid). Tänk också på att:
SEO är en ständigt pågående process och ingen snabblösning.
Här är en länk till vår korta sammanfattning om faktorer som påverkar din hemsida på Google.
Keywords
”Keywords” är de ord, ordpar, eller kombinationer av 3 eller 4 ord som du tror att potentiella kunder Googlar på för att hitta din hemsida. Google tar inte längre hänsyn till keywords som meta data (alltså i koden) eftersom detta missbrukats för mycket.
Däremot har deras användning betydelse i
- Artiklar
- Domännamn
- URLs
- Meta title
- Meta description
- Rubriker (h1, h2, h3)
- Bilder (alt-text)
- Länkar (både interna och externa)
Generellt sett bör dina keywords användas så mycket som möjligt med variationer och synonymer. Man bör inte överskrida en densitet på 5 % (alltså 5 av 100 ord).
Skriv en läsarvänlig text men försök ändå ha Google med i beräkningen. Använd gärna keywords i början av stycken och meningar om det är möjligt.
Börja alltså med att tänka ut vilka just ”dina” keywords är. Gör en lista på dessa samt synonymer.
Keywords i brödtexter/artiklar
När man sen skriver brödtexter (artiklar) som ska vara publicerade på hemsidan bör man tänka på att repetera de ord (keywords inkl synonymer) man valt ut som viktiga. Dessa ord bör repeteras med måtta/sunt förnuft så att man inte förstör texten redaktionellt förstås. Orden bör gärna finnas med i navigering, titlar, rubriker, och användas för interna- & ”läs mer”- länkar. Bra är också att ha med de viktigaste orden i början av texten (gärna första stycket). Det här kan alltså vara bra att ha i åtanke redan när man börjar skriva sina texter. Det är lagom att tänka att man ska ha 1-3 keywords som man koncentrerar sig på per artikel. Keywords för en artikel måste naturligtvis vara relevanta för ämnet artikeln handlar om.
Keywords i Titel
Artikelns titel blir per automatik rubrik-nivå h1 (alltså högsta prioritet av rubriker). Den bör inte överstiga 55 tecken inklusive blankstag. Alla andra rubriker i artikeln ska ha lägre prioritet (h2, h3) så att det blir tydligt för Google.
OBS! Om man väljer att lägga till hemsidans URL globalt efter titeln kommer den att visas i sökresultaten på Google också. Det betyder i så fall att antal tecken i hemsidans URL också inkluderas i de 55 som är max antal. Man måste inte alls lägga till URL till titeln men det kan alltså vara bra att tänka på hur man vill göra eftersom man då får anpassa titelns längd. Varje artikel-titel bör vara unik.
Meta description (Kort beskrivande text)
Varje artikel bör ha sin egen “meta description”. Det är den text som Google kan visa i sökresultat (SERP) för respektive sida på din webbplats. Tänk på att det är dessa beskrivningar som ska locka besökaren till din hemsida. Det är viktigt att beskrivningen är relevant till innehållet i artikeln. Den får gärna innehålla keywords som är relevanta för artikeln. Meta description bör innehålla max 300 tecken inklusive blanksteg.
Global meta description kan i värsta fall användas och visas då för sidor som saknar individuell meta description. Därför bör man i första hand göra en meta description för varje enskild artikel för att undvika dubletter av denna (vilket Google ogillar).
Struktur/hierarki för meta description:
- Artikel - Högst prioritet
- Kategori
- Menyobjekt
- Global - Lägst prioritet
Tänk alltså på att om ingen meta data finns i varken artikel, kategori, eller menyobjekt så kommer global meta data att gälla. Detta innebär altså att det kan resultera i dubletter av meta description i Google’s resultat om flera artiklar lämnas utan indivuduella meta descriptions.
Glöm inte att skriva en unik och relevant meta description för varje artikel på din hemsida!
Tänk på läsbarheten
Slutligen är det bra att tänka på att inte ha för långa artiklar på webben. Dela hellre upp texten i flera kortare artiklar. Dessutom förbättras läsbarheten (både för trycksaker och webb) om man är tydliggör genom att använda rubriker och underrubriker, punkt- eller siffer-listor då detta är relevant etc. Gör nytt stycke ofta. Långa stycken försämrar läsbarheten.
Löpande hjälp med SEO
Om du känner att du inte har tid att lägga på löpande arbete med ”on page SEO” kan du få hjälp med det via SEO-specialist vi samarbetar med. Kontakta oss gärna.
Betald SEO, ”Off page”
Backlinks / Inlänkar
Försök gärna att få relevanta inlänkar till din hemsida (andra hemsidor med relevant innehåll och hög pagerank som länkar till din hemsida). Ju fler sådana här ”backlinks” du har desto ”viktigare” uppfattas din hemsida av Google. Har du rätt kontakter går detta kanske att ordna utan betalning men vanligtvis tillhör detta betald SEO och brukar vara relativt dyrt. Därför bör man se till att anlita ett seriöst företag (många oseriösa företag finns tyvärr).
Betald annonsering - Google Ads
Som komplement till SEO kan man använda sig av betald annonsering på Google (eller sociala media) om man vill. Eftersom det tar tid att få en bra placering i Google’s organiska sökresultat kan man, speciellt i början, behöva komplettera med betalda annonser. Läs gärna mer om Google Ads.
- Skapad