Skip to main content

Göra en kommunika­tions­plan

Strategi för marknadsföring och kommunikation, illustration

För tillverkare och grossister.

Övergripande mål på flera plan

Du som är tillverkare eller grossist behöver tänka på minst tre olika plan i din marknadsföring och kommunikation.

 1. Egen kommunikation/marknadsföring mot distributörer och/eller handeln (riktad mot egna kunder)
 2. Marknadsföringsinsatser för att stödja distributörer (riktad mot handeln och andra återförsäljare).
 3. Marknadsföring/kommunikation mot slutkonsument för att stödja återförsäljarna

För var och en av dessa områden behöver du fråga dig:

Vad vill du uppnå och vilket mål och syfte finns med kommunikationsinsatsen? Öka kännedom, förändra attityd och beteende eller sprida information?

Nulägesanalys

Vilka problem behöver lösas? Vilka behov behöver tillgodoses? Gör en nulägesanalys. Fråga gärna dina kunder (distributörer, återförsäljare) vad de saknar och vad de behöver. Behöver du ta reda på vad dina konkurrenter gör och hur du kan göra det bättre/annorlunda?

Du kan ta hjälp av en SWOT-analys:

 • Strengths - (styrkor)
 • Weaknesses - (svagheter)
 • Opportunities - (möjligheter)
 • Threaths - (hot)

Målgrupp

Som tillverkare eller grossist har du alltså flera olika typer av målgrupper:

Distributörer

Vad har målgruppen för behov och kunskap? Vad vill du att målgruppen ska göra, tycka eller veta? Vilken hjälp behöver de för att marknadsföra dina produkter mot handel och/eller andra återförsäljare?

Handel och/eller andra återförsäljare

Vad har målgruppen för behov och kunskap? Vad vill du att målgruppen ska göra, tycka eller veta? Vilken hjälp behöver de för att marknadsföra dina produkter mot slutkonsument?

Slutkonsument

Vad har målgruppen för behov och kunskap? Vad vill du att målgruppen ska göra, tycka eller veta? Hur kan du kommunicera direkt till slutkonsument för att öka återförsäljarnas omsättning av dina produkter?

Budskap

Budskapet anpassas till respektive målgrupp. Vad ska du säga för att nå fram till målgruppen? Vilket behov har målgruppen? Är budskapen relevanta och anpassade till respektive målgrupp?

Kanal

Var finns respektive målgrupp? Val av kanaler bör utgå från mål och målgrupp. Är sociala media, dagspress, facktidningar, kataloger eller DR etc rätt kanal? Kanske flera kanaler passar för målgruppen?

Vem

Vem kommer budskapet ifrån? Vem ska framstå som avsändare för denna kommunikationsinsats?

När

När i tiden är kampanjen bäst att genomföra för bästa resultat? Hur långa ledtider för kampanjmaterial behöver du räkna med för att veta när arbetet måste inledas för att klara deadline (kolla med alla inblandade)? Behöver kommunikationen repeteras?

Budget

Vad kommer det att kosta och vilka resurser har du för ändamålet?

Uppföljning

Identifiera aktiviteter för löpande uppföljning och avstämning. Hur ska resultat följas upp? Går det att mäta effekterna? En del insatser är enkla att följa upp när det går att utvärdera direkt i försäljningssiffror. Andra värden som tex "brand awareness" är svårare att mäta men mycket värdefulla.

Aktivitetsplaner

Intern aktivitetsplan

När kommunikationsplanen är klar bör även en lättöverskådlig aktivitetsplan för internt bruk tas fram. Använd ett format som är lätt att dela med andra, tex Word eller Excel. Tänk på att involvera alla berörda parter för att få fram realistiska tidplaner för varje aktivitet! Dela aktivitetsplanen med alla som har ett ansvar i något delmoment!

MålgruppAktivitet/kampanjMålProjektgrupp/ansvarBudgetTidplan
Ange målgrupp Namn och beskrivning av aktivitet Målbeskrivning Alla som är involverade och deras ansvarsområde  $$$ Datum för start och dealline. Specifisera gärna tidslinje med olika delmoment.

Extern aktivitetsplan

Det är också bra att göra en aktivitetsplan att presentera för dina distributörer och återförsäljare. Här blir det mer en fråga om att förbereda dem med en tidplan för kampanjer inom det närmaste året eller halvåret. Det stärker deras tilltro visar att de kan räkna med ditt stöd.

Hjälp?

Behöver du hjälp med grafisk design för informationsmaterial som tex sortimentfolder, annonser, kommunikation i sociala media eller liknande?

Kontakta oss och berätta om dina planer!

Kanske vill du också läsa Kampanj & Marknads­föring i flera kanaler

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

HumanGuide logo

 Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

Rolf Kenmo, Humankonsult AB
GrosTrade logo

  formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
Wise Woman logo

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
Irnell logotyp

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
Perifrasen logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
Guide i Psykologiska frågor, logotyp

  Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
Magic Wonders logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
Psykolog Erling Hansen, logotyp

  Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal