Din hemsida på Google

Gratis eller betald

Det är viktigt att förstå skillnaden på sökresultat i Google’s organiska lista och sökresultat i Google’s annonser, Adwords.
För att få visa sin annons i Google Adwords behöver man betala. För att komma med i Google’s organiska sökresultat behöver man lägga ned tid och möda men Google tar inte betalt för det.

din hemsida pa googleKlicka på bilden till höger för att förstora den. Här har vi tagit ett exempel där vi sökt på ordet “bilar”. Vi har markerat med rött för att visa sökresultat i form av Google Adwords-annonser och vi har markerat med grönt för att visa sökresultat som är gratis (organiska sökresultat).

Google Adwords

Eftersom det i regel tar lång tid (och en hel del arbete) att placera sig i Googles organiska sökresultat kan det vara en god idé att komplettera med Google Ads, åtminstone i början.

Komplettera ännu mer med betald sökomptimering

Om man är beredd att lägga en slant på ett abonnemang för sökmotoroptimering går det att ännu snabbare uppnå ännu högre resultat. Se upp med oseriösa företag i SEO-branschen! Ett av de större och pålitliga företagen är tex Pineberry.

Google’s organiska sökresultat

Det som tas upp i resten av texten här nedan gäller alltså Googles organiska sökresultat.

Google genomsöker webben och upptäcker nya och uppdaterade sidor som behöver läggas till i Googles index. Det är fråga om miljarder sidor som genomsöks på webben. Programmet som sköter hämtningen heter Googlebot (men kallas ibland för en robot, bot eller spindel).

Googles genomsökning börjar med en lista med adresser till webbsidor som har genererats från tidigare genomsökningar och utvidgats med sitemaps (webbplatskartor) som webbansvariga kan registrera. När Googlebot besöker dessa webbplatser identifieras alla länkar på varje sida och läggs till i listan med sidor som genomsöks. Nya webbplatser, ändringar på befintliga webbplatser och döda länkar identifieras och används för att uppdatera Googles index.

Inte i Google’s sökresultat än

Om din hemsida inte finns på Google när du söker efter den så beror de oftast på att sidan är såpass ny att Google inte hunnit indexera den än.

Vill du testa om din sida är indexerad så kan du söka på detta på Google (skriv frasen exakt som den står här i Googles sökruta fast utan citationstecken och med ditt riktiga domännamn): "site:dindomän.se"

Kommer det upp länkar till din hemsida så är den indexerad (annars inte).

Registrera hemsidan hos Google

Du kan hjälpa Google att uppmärksamma din hemsida genom att registrera den på Google (med sitemap). För att göra det krävs att du har ett Googlekonto (gratis).

Faktorer som påverkar

Här är några av de mängder faktorer som påverkar placeringen av din webbplats i Googles organinska sökresultat:

 • Tid som hemsidan existerat (under samma domän)
 • Tid hemsidans innehåll varit konsistent
 • Sökordet finns i webbadressen (sidans URL)
 • Sökordet finns i domännamnet
 • Sökordet finns i menyobjekt
 • Sökordet finns i titel - sökordet bör vara i början och titeln bör vara 10-60 tecken
 • Sökordet finns i “metatag description” - max 200 tecken (måste vara relevant i förhållande till brödtext)
 • Sökordet finns i artiklarnas brödtexter (upprepa gärna och använd synonymer)
 • Sökordet är en rubrik - använder taggarna h1, h2, h3 etc
 • Sökordet finns i början på brödtexten
 • Sökordet finns i en länk som går direkt till en relevant sida
 • Hur många andra webbplatser som konkurrerar med samma sökord
 • Webbsidan ska vara uppdaterad - Google premierar sidor med innehåll som nyligen uppdaterats
 • Webbplatsen ska innehålla många sidor - Google premierar stora webbplatser
 • PageRank - Baseras på antal och kvalitén på länkarna till din webbplats (backlinks). Om du tex säljer bilar skulle det vara en fördel om Motormännens Riksförbund länkade till din sida :-)
 • Antalet och kvaliteten på länkar till din hemsida från andra hemsidor (backlinks)

Exakt hur Googles kriterier för att ranka hemsidor ser ut är en hemlighet och förändras ständigt. Tyvärr skulle ju även oseriösa spammare annars kunna utnyttja systemet i ännu högre grad. Anledningen är alltså att Google vill ge sina besökare så bra och relevanta sökresultat som möjligt.

Läs Google's egen information om hur det fungerar här: How Search work

SEO är en process och ingen snabblösning.

Hemsidor 

 • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

GrosTrade logotyp och grafisk profil

  formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.