Skip to main content

Bildfiler och tryckoriginal

CMYK, RGB, dpi, raster, vektor, pdf

Word-filer, PowerPoint-filer och liknande är tyvärr inget som kan användas som original till en trycksak. Om man ändå kommer med en sån fil till tryckeriet kommer de troligen att göra om filen i Indesign och baka in kostnaden för detta i tryckpriset.

Det vanligaste verktyget för arbete med tryckoriginal är ADOBE Indesign.

För kontroll (preflight) av tryckfärdig PDF (innan man lämnar den till tryckeriet) brukar man använda ADOBE Acrobat Pro. På det sättet slipper man skicka felaktigt material till tryck och kan undvika problem som det medför.

När det gäller bilder som ska användas i en trycksak är det alltid bäst att fråga tryckeriet om vad de har för önskemål om bilder som används och om hur de önskar tryckoriginalet.

I allmänhet kan man dock utgå från följande:

Färgläge/färgrymd

CMYK:

Bildens färgvärden är sammanställda av Cyan, Magenta, Yellow, Black. Det är vanligast att tryckeriet vill ha allt bildmaterial i detta färgläge. Det vanligaste verktyget för att konvertera färgläge till CMYK är ADOBE Photoshop.

DEKORFÄRGER/SPOT COLORS:

Vid trycket behandlas en dekorfärg som en extra färg utöver CMYK. Används när man vill trycka specifika kulörer – dekorfärger (spot colors) – som kan vara svåra att återge i fyrfärgstryck eller om man bara ska trycka en färg. Med tryck i Pantone-färger får man ingen rastrering som det blir i fyrfärgstryck. Förkortningen PMS (Pantone Matching System) används nästan oftare än Pantone.

Det finns speciella färgguider som visar de olika PMS-färgernas kulör. Det finns också de guider som omvandlar Pantone till CMYK. Det går dock inte att få en exakt Pantonefärg i fyrfärgstryck utan det blir ofta en lite annan kulör.

Dekorfärger används främst vid Offsettryck (och Screentryck) och kan alltså inte att användas vid Digitalt 4-färgstryck.

Exempel på PMS-färg är tex metallfärger.

RGB:

Bildens färgvärden är sammanställda av Red, Green, Blue. En bild som kommer direkt från en digitalkamera har alltid detta färgläge. En del tryckerier har ”workflows” som tillåter användning av RGB-bilder i tryckoriginalet. De konverteras då till CMYK i samband med tryckprocessen. Hör noga med tryckeriet vilket filformat de då vill ha tryckoriginalet i.

Upplösning och filformat

DPI:

Generellt behövs en upplösning på minst 300 DPI för tryck.

Enheterna som används är PPI (pixels per inch) och DPI (dots per inch). I vardagsslag används bägge termerna då man avser samma sak. Egentligen avser PPI hur många och hur små pixlar en bild är uppbyggd av medan DPI beskriver utskriftsupplösning på skrivare, fotosättare etc.

En bild med måttet 1 gånger 1 tum (2,54 cm) och upplösningen 72 ppi innehåller till exempel 5 184 pixlar (72 pixlars bredd gånger 72 pixlars höjd = 5 184).

Om samma bild har upplösningen 300 ppi innehåller den totalt 90 000 pixlar! (4 gånger högre upplösning ger alltså 16 gånger fler pixlar).

Det vanligaste verktyget för att kontrollera/ändra upplösning är ADOBE Photoshop.

RASTER/BITMAP:

Bildinformationen består av ett stort antal punkter sk ”bitmappar”, kallas också för punkt- eller bitmapgrafik. I dessa bilder används ett rutnät med färgpunkter som brukar kallas pixlar (skärm) eller dots (tryck) för att representera bilderna. Varje pixel har tilldelas en plats och ett färgvärde. Ett foto eller en inskannad bild är tex en rasterbild.

Vanliga filändelser: .psd, .tif, .eps

.jpg är ett komprierat format som tar bort information från bilden.

Det vanligaste verktyget för arbete med rasterbilder är ADOBE Photoshop.

VECTOR (VEKTOR):

Bilden är uppbyggd av linjer och kurvor som definieras med hjälp av matematiska objekt som kallas ”vectors”. I en vectorbild beskrivs bilden utifrån sina geometriska egenskaper.

Vid behov kan rasterbilder vektoriseras, dvs ritas om i vektorformat. Vektorisering lämpar sig för bilder som inte är alltför komplexa.

Fördelen med vectorgrafik är att de är skalbara utan att tappa kvalitet. Du kan alltså förstora och förminska bilden utan synbar försämring. Lagringsstorleken är också liten för vectorbilder jämfört med bitmapbilder. Vectorgrafik används framförallt till utskrifter och trycksaker för att få skarpa och tydliga kanter/konturer på texter, logotyper etc.

Nackdelen med vectorgrafik är att den inte kan användas till tex fotografier eftersom de innehåller för mycket färginformation.

Vanliga filändelser: .ai, .eps

Det vanligaste verktyget för arbete med vectorbilder är ADOBE Illustrator.

PDF:

Portable Document Format, är ett digitalt dokumentformat utvecklat av Adobe Systems. Formatet är plattformsoberoende, och kan därför öppnas på de flesta datorer, förutsatt att ett program för att öppna dokumenten är installerat. Vanligast är gratisprogrammet Adobe Reader eller det kommersiella Adobe Acrobat. PDF är En PDF kan innehålla både vektor- och punktbaserad grafik, samt text. All grafik är inbakad i pdf-dokumentet, och det är möjligt att också inkludera de typsnitt som används i dokumentet. Typsnitten kan inkluderas antingen i sin helhet eller endast de tecken som används. Olika färgrymder stöds av formatet. (Googla även begreppet ”PDF compatibility levels” för mer information om versioner.)

PDF finns i flera olika varianter beroende på användning. För att skicka korrektur fram- och tillbaka har det ingen betydelse vilken variant man använder men om PDFen ska tjäna som tryckoriginal är det viktigt att det blir rätt. Det är säkrast att alltid fråga tryckeriet vilken PDF-standard (version) de önskar.

I dagsläget (2013) gäller följande generellt:

Äldre format

PDF/X-1a: (för CMYK workflows, kan innehålla CMYK och namngivna PMS-färger)

PDF/X-3: (för icc color-managed workflows, kan innehålla RGB, CMYK, namngivna PMS-färger, includerar icc profiler).

Standardformat idag

PDF/X-4: (för icc color-managed workflows, kan innehålla RGB, CMYK, namngivna PMS-färger, includerar icc profiler).

Filändelse: .pdf

PDFer kan skapas direkt i ADOBE Indesign.

Googla begreppet ”PDF compatibility levels” för mer information om versioner.

 

  • Skapad

Vad tycker kunderna?

HumanGuide logo

 Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

Rolf Kenmo, Humankonsult AB
GrosTrade logo

  formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
Wise Woman logo

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
Irnell logotyp

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
Perifrasen logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
Guide i Psykologiska frågor, logotyp

  Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
Magic Wonders logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
Psykolog Erling Hansen, logotyp

  Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

    Support

    Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

    Supporkort!

    Kontakt

    formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
    +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

    Innehar F-skatt.

      Kundportal