Skip to main content

Bild för hemsidor, web

Bilder som ska användas för Joomla hemsidor (eller andra hemsidor) behöver vara anpassade för web.

Filformat

Filformat som kan användas i hemsidor är:

 • .gif
 • .jpg (samma sak som .jpeg)
 • .png
 • .svg
 • .webp

Lämna högupplöst bildmaterial till din designer

Om du ska leverera bilder till oss eller någon annan för webpublicering är det alltid bäst att leverera högsta möjliga upplösning så att din webdesigner har bästa möjliga utgångsläge att anpassa bilden för ändamålet. Att skala ned en bild är aldrig ett problem men däremot kan resultatet bli sämre om den behöver skalas upp i storlek.

Hur ser jag bildens storlek & dimensioner?

På en Windows-dator:

1. Högerklicka på den bild du vill visa och välj "Egenskaper".
2. I dialogrutan Egenskaper väljer du fliken "Detaljer".
3. Bläddra ner till avsnittet "Image" (bild) för att se bildens dimensioner och upplösning.

Alternativt:

1. Öppna bilden med standardprogrammet Windows Photos.
2. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av appfönstret och välj "Filinformation".
3. Då visas bildens dimensioner.

På en Mac:

1. Högerklicka på den bild du vill visa och välj "Get Info".
2. I dialogrutan Get Info letar du efter avsnittet "More Info" och klickar på pilen bredvid för att utöka det.
3. Då visas bildens dimensioner och upplösning.

Alternativt:

1. Öppna bilden med standardprogrammet Preview app (Förhandsgranskning).
2. Klicka på "Verktyg" i menyraden och välj "Visa Granskare" (eller tryck på Kommando + I).
3. Detta kommer att visa bildens dimensioner i fönstret Inspektor.

Varför är bildens storlek, upplösning viktig?

Här nedan ser du varför det är viktigt att bilden har tillräckligt hög upplösning och är av god kvalitet. Samtidigt får bilden inte vara för stor (tung) för då kommer din hemsida att bli långsam (vilket varken Google eller besökare tycker om).

Bild med korrekt upplösning, storlek

Bild med korrekt upplösning

Lågupplöst bild

Bild med för låg upplösning

Vilken storlek behöver bilden för web?

Upplösningen på bilder för hemsidor bör vara bredd x höjd i pixel i den storlek som bilden ska publiceras i. Hur stor bilden ska vara beror alltså till stor del på maxbredden på din template och hur stor % av denna bilden är tänkt att täcka. En bild som ska publiceras i flera olika storlekar bör anpassas för den största storleken när man sparar bildfilen och laddar upp den till Media Manager i Joomla! (eller tex via FTP till servern).
Vill du fördjupa dig mer kan du läsa Resizing images for the web (öppnas i nytt fönster).

Bildstorlek

Om du är osäker på vilken storlek (bredd x höjd i pixel) du egentligen behöver för din hemsida finns ett par enkla knep för att ta reda på det:

 • Öppna en befintlig Joomla-artikel ( i Article Manager) som innehåller en bild i "rätt storlek" och titta vad den har för bredd x höjd.
 • Använd ett verktyg som du kan mäta med direkt i din webbläsare. Vårt tips är en plugin som heter "Measure-it".

Skala ned bilder gratis online

Med det här verktyget kan du skala ned bilder gratis så att de får rätt storlek för web. Det funkar att att ändra storlek på flera bilder på en gång. Det här verktyget är bättre än många andra eftersom du kan välja önskad längd på den längsta sidan av fotot. Det gör att du kan ladda upp stående och liggande bilder på en gång och skala ned.

Med Webresizer kan du både redigera och skala ned/opimera dina bilder gratis online.

Bildredigering

formfranska utför givetvis bildredigering men du kan också göra jobbet själv i ett bildredigeringsprogram så att dina bilder får rätt upplösning och format. Det bästa är då att du letar upp och testar ett program du trivs med och som har exakt de funktioner du behöver. Googla eller kika in din AppStore för att hitta aktuellt utbud och som passar din budget.

Hemsidor 

 • Skapad

Vad tycker kunderna?

HumanGuide logo

 Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

Rolf Kenmo, Humankonsult AB
GrosTrade logo

  formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
Wise Woman logo

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
Irnell logotyp

  formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
Perifrasen logotyp

  Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
Guide i Psykologiska frågor, logotyp

  Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
Magic Wonders logotyp

  Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
Psykolog Erling Hansen, logotyp

  Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal