Bild för hemsidor, web

Bilder som ska användas för Joomla hemsidor (eller andra hemsidor) behöver vara anpassade för web.

Filformat

Filformat som kan användas i hemsidor är:

  • .gif
  • .jpg (samma sak som .jpeg)
  • .png
  • .svg

Upplösning och storlek

Upplösningen på bilder för hemsidor bör vara bredd x höjd i pixel i den storlek som bilden ska publiceras i. Hur stor bilden ska vara beror alltså till stor del på maxbredden på din template och hur stor % av denna bilden är tänkt att täcka. En bild som ska publiceras i flera olika storlekar bör anpassas för den största storleken när man sparar bildfilen och laddar upp den till Media Manager i Joomla! (eller tex via FTP till servern).
Vill du fördjupa dig mer kan du läsa Resizing images for the web (öppnas i nytt fönster).

Om du ska leverera bilder till oss eller någon annan för webpublicering är det alltid bäst att leverera högsta möjliga upplösning så att din webdesigner har bästa möjliga utgångsläge att anpassa bilden för ändamålet. Att skala ned en bild är aldrig ett problem men däremot kan resultatet bli sämre om den behöver skalas upp i storlek.

Bildstorlek

Om du är osäker på vilken storlek (bredd x höjd i pixel) du egentligen behöver för din hemsida finns ett par enkla knep för att ta reda på det:

  • Öppna en befintlig Joomla-artikel ( i Article Manager) som innehåller en bild i "rätt storlek" och titta vad den har för bredd x höjd.
  • Använd ett verktyg som du kan mäta med direkt i din webbläsare. Vårt tips är en plugin som heter "Measure-it".

Skala ned bilder gratis online

Med det här verktyget kan du skala ned bilder gratis så att de får rätt storlek för web. Det funkar att att ändra storlek på flera bilder på en gång. Det här verktyget är bättre än många andra eftersom du kan välja önskad längd på den längsta sidan av fotot. Det gör att du kan ladda upp stående och liggande bilder på en gång och skala ned.

Med Webresizer kan du både redigera och skala ned/opimera dina bilder gratis online.

Bildredigering

formfranska utför givetvis bildredigering men du kan också göra jobbet själv i ett bildredigeringsprogram så att dina bilder får rätt upplösning och format.

Tips på gratis bildredigeringsprogram:

Hemsidor 

  • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

Wise Woman logotyp och grafisk profil

  Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.