Antal färger, tryckteknik, kvalitet och ekonomi
Trycksaker - kvalitet och ekonomi
Kvalitetsmässigt ger Arkoffset det bästa resultatet oavsett antal färger. När det gäller relationen tryckteknik/pris räknar man mycket förenklat med att upplagor under 1 000 ex blir dyrare att trycka i Offset än i Digitalt 4-färgstryck. Här kan man också lägga till att det beror på trycksakens utformning.
Exempel:
- Upplaga i antalet x med få unika sidor (tex bara fram- & baksida) kan lämpa sig bra för Offsettryck eftersom antalet tryckplåtar/ex blir litet.
- Upplaga i antalet x med många unika sidor (tex en kundtidning) kan lämpa sig bättre för Digitalt 4-färgstryck eftersom antalet tryckplåtar/ex skulle bli för stort för att vara lönsamt i Offsettryck.
- Digitalt 4-färgstryck och Arkoffset är vanligast men det finns även andra trycktekniker. Här är ett ställe där du kan läsa mer om olika trycktekniker: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckteknik
- Färger anges normalt så här: 4+4 (4-färgstryck på både fram- och baksida), 4+1 (4-färgstryck på framsidan men bara 1 färg på baksidan), 4+0 (4-färgstryck på framsidan och inget på baksidan).
- Ytvikt på papper har stor betydelse för hur trycksaken upplevs men också för portokostnaden. Det är så fiffigt ordnat att ett papper som har ytvikten 300 g väger 300 g per m2. Det går alltså utmärkt att räkna ut hur mycket en trycksak kommer att väga.
Räkneformel:
Bredd (m) * höjd (m) * halva sidantalet * ytvikt = trycksakens cirkavikt i gram.
Exempel, Vykort A5 på papper med ytvikt 350 g:
0,210 * 0,148 * 1 * 350 = 10,878 avrundat = 11 g
(1 frimärke: högst 20 g inrikes).
- Skapad