Skip to main content
5 Logo-typer

5 Logo-typer

Varje företag eller organisation behöver en logotyp. Men vilken typ av logo passar din verksamhet?

Logotypens främsta uppgift är att skapa igenkänning och är en stor del av varumärkets visuella identitet. Man kan säga att logotypen är varumärkets ansikte.

Man kan dela in logos i fem grundtyper och det finns fördelar och nackdelar med var och en. Innan man påbörjar arbetet med design kan det vara bra att fundera över vilka för- och nackdelar som väger tyngst när det gäller din organisation.

Exempel på frågor att ha i åtanke:

 • På vilka typer av objekt eller platser kommer logotypen att synas?

 • Hur kommer logotypen att se ut på produkterna?

 • I vilka typer av marknadsförings- och kommunikationsmaterial kommer logotypen att användas?

 • Vilken känsla ska logotypen framkalla hos åskådaren?

De 5 typerna

 • Symbol

 • Ordmärke (Word Mark)

 • Bokstavsmärke (Letter Mark)

 • Kombinationsmärke (Combination Mark)

 • Emblem

Symbol

En symbol är ett märke som är så enkelt och unikt som möjligt för att göra det lätt att komma ihåg. Den kan vara abstrakt eller symbolisk.

Exempel är Apple, Twitter, Nike, Shell.

 • Fördelar:

  "En bild är värd mer än tusen ord."
  Läsbar även i väldigt små storlekar.

 • Nackdelar:

  Enbart symbol utan ordmärke kan vara svårare att känna igen utan massiv marknadsföring.

apple-logo
twitter-logo
nike-logo
shell-logo

Ordmärke

Det här är logotypen som består av endast varumärkets namn. Ofta har den en unik design och kan till och med bestå av ett skräddarsytt typsnitt.

Exempel är Sony, Disney, Google, Coca Cola.

 • Fördelar:

  Det är ingen tvekan om vilket varumärke det gäller.

 • Nackdelar:

  Det kan vara svårare att få till en riktigt unik look med enbart ordmärke.

sony logo
disney logo
google-logo
cocacola logo

Bokstavsmärke

Ett bokstavsmärke (eller monogram) består av varumärkets initialer eller enbart första bokstaven i namnet.

Exempel: McDonald's, Coco Chanel, General Electric, HBO

 • Fördelar:

  Bra att använda om varumärkets namn är långt eller krångligt.

 • Nackdelar:

  Behöver repeteras för att bli igenkänd. Kräver mer av sin designer för att verkligen bli unik.

mc donald's logo
chanel logo
general electric-logo
cocacola logo

Kombinationsmärke

Det här är en kombination av symbol och ordmärke. Den ger även möjlighet att använda enbart symbol eller ordmärke i vissa sammanhang och är därför en flexibel lösning.

Exempel: Adidas, Jaguar, Dropbox, Firefox

 • Fördelar:

  Tydlig och svår att missförstå. Flexibel.

 • Nackdelar:

  Kan bli klumpig om varumärkes­namnet är för långt.

adidas logo
jaguar logo
dropbox logo
firefox logo

Emblem

Emblemet innesluter text och eventuell symbol inuti en form som tex en "badge" eller "sköld".

Exempel: Starbucks, NFL, Harley-Davidson, Burger King

 • Fördelar:

  Emblemet är kompakt och lätt att placera. Gör sig bra som brodyr på kepsar och uniformer.

 • Nackdelar:

  Det kan bli svårläst i ett mindre format.

adidas logo
nfl logo
harley davidson logo
burgerking logo

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med design av en ny logotyp eller vill du förnya din nuvarande logotyp? Tveka inte att ta kontakt!

(Rättigheterna till samtliga exempel av logotyper på den här sidan innehas av respektive varumärke)


Vad tycker kunderna?

 • HumanGuide logo

   Anna på formfranska valde jag bland tre slut­kandidater för webbuppdrag i november 2022. Jag kräver att alla långsiktiga partners gör mitt personlighets­test för att få ett bra besluts­underlag. Anna hade ett bra resultat på personlighetstest för sin typ av verksamhet. Dessutom har hon tekniska kunskaper samt kunskaper i visuell design vilket var avgörande för mitt val.

  Anna är ambitiös, flexibel, metodisk och proffsig. Hon är mån om att förklara så jag begriper (= haft utbildnings­timmar). Dessutom har hon det lilla extra, som betyder så mycket t ex en känsla för när det är ett kritiskt läge, som kräver att hon prioriterar rätt.

  Jag har redan fått positiv feedback på min nya webbplats. Det är tydligt att rätt utformning av företagets hemsida, både visuellt och funktionellt, har stor betydelse. Det framgångsrika samarbetet med Anna och hennes formfranska fortsätter. 

  Rolf Kenmo, Humankonsult AB
 • GrosTrade logo

    formfranska has created the brand identity for our company GrosTrade along with marketing materials and website. The quality work that formfranska has provided is excellent and has given us a really distinctive look and feel. We’ve been pleased on so many levels, and they are a really important partner.

  Ibrahima Traore, GrosTrade.com Ltd
 • Wise Woman logo

    Anna har gjort logga och grafisk profil till mitt projekt Wise Woman. Hon har varit så professionell att ha att göra med. Tydlig och rak i sin kommunikation och ändå flexibel och tillmötesgående. Jag kan verkligen rekommendera henne! 

  Jessica Odén Strand, AB Nykon-Nyberg Konsult
 • Irnell logotyp

    formfranska har utformat både min logotyp och min hemsida. Jag kan varmt rekommendera formfranska. Proffsigt, med kvalité och med träffsäkerhet för kundens behov och önskningar. 

  Sofia Irnell, Irnell psykologmottagning & konsult
 • Perifrasen logotyp

    Vi behövde hjälp med att göra om hemsidan och få en så enkel hantering av denna som möjligt. Fördelen med att vara kund hos formfranska är enkelheten och tydligheten. Jag uppskattar att Anna finns som support och bistår med hjälp då mina kunskaper inte räcker till. Tydligheten och enkelheten gör att hemsidan är lätt att läsa och därmed också leder till uppskattad förståelse.

  Jag kan helt fullt ut rekommendera formfranska då jag vet att man som kund kommer att bemötas med kunskap och professionalism samt ett trevligt bemötande.  

  Hans Peterson, Förskolan Perifrasen, Husby
 • Guide i Psykologiska frågor, logotyp

    Sedan många år anlitar jag formfranska som skapat min logotyp och hemsida. Formfranska sköter min företagssida på Facebook samt månatlig bloggpublicering, bevakning och uppgradering av programvaran på min hemsida. formfranska föreslår även förbättringar på eget initiativ. Betalning sker bekvämt och till rabatterat pris via supportkort. Mina förbehållslösa rekommendationer!  

  Maj-Britt Lindahl, Guide i Psykologiska frågor, Uppsala
 • Magic Wonders logotyp

    Jag hittade formfranska när jag behövde hjälp att göra en logga till mitt nya företag. Jag blev jättenöjd med både loggan och vårt samarbete, så efter det har jag även anlitat formfranska för annonser, säljblad och nu senast med min nya hemsida. Anna på formfranska gör alltid ett snyggt jobb och jag uppskattar verkligen hur bra samarbetet flyter på. Trots att jag inte alltid är så bra på att förklara vad jag vill ha eller kan de tekniska termerna lyckas Anna förstå vad jag menar och leverera det resultat jag behöver och vill ha.

  För mig som småföretagare är det mycket viktigt att kunna lita på dem jag anlitar och formfranska gör alltid jobbet snabbt, prisvärt och med bra kvalité. 

  Vanja Persson, Magic Wonders, Hässelby
 • Psykolog Erling Hansen, logotyp

    Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt.

  Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

  Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

  Support

  Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

  Supporkort!

  Kontakt

  formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
  +46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

  Innehar F-skatt.

    Kundportal