• Start
 • Blog
 • 3 viktigaste för din marknads­föring
Flicka funderar över marknadsföring

3 viktigaste för din marknads­föring

Vi utgår ifrån att du redan har en logotyp till ditt företag, designad av en grafisk formgivare. Och nu behöver du också marknadföringsmaterial som kan hjälpa dig att sälja dina produkter eller tjänster.

Men vad ska du satsa på allra först om du har en begränsad budget? Broschyr, brevpapper, folder, produktblad, hemsida? Vad är mest nödvändigt för din verksamhet och vilka delar kommer att ge bäst avkastning och mest värde på lång sikt?

Det finns tre marknadföringsmaterial som inte ens en småföretagare klarar sig utan:

 1. Hemsida
 2. Visitkort
 3. Någon form av informationsmaterial för presentation eller uppföljning

Hemsida

En hemsida för företaget är nödvändigt vilken verksamhet du än bedriver. Annars blir det svårt för dina potentiella kunder att hitta dig och de kommer troligen att vända sig till konkurrenter som har hemsidor istället. En hemsida med bra struktur och desgn och informativt innehåll gör det inte bara enklare för potentiella kunder att hitta ditt företag och dina produkter eller tjänster. Det får också företaget att framstå som mer pålitligt och etablerat. Hemsidan blir ditt verktyg för marknadsföring och information ut till såväl nya som befintliga kunder. Företagets hemsida kan också användas för att automatisera processer och spara arbetstid.

Viktiga saker att tänka på inför planering av företagets hemsida:

 • Vilken ton och ”personlighet” ska hemsidan förmedla? Tänk på detta både vid val av bilder och framtagning av texter.
 • Innehållet bör skrivas så att det är klart, tydligt och lättbegripligt för målgruppen. Försök i möjligaste mån att undvika branschtermer om det går. En förvirrad besökare trycker sällan på köp-knappen...
 • Hemsidans design bör överensstämma med företagets grafiska profil så att besökaren ”känner igen sig”.
 • Struktur och navigering bör vara så enkel som möjligt och ge besökaren möjlighet att snabbt och enkelt hitta vad han eller hon söker.
 • Det ska vara lätt att byga ut hemsidan med nytt innehåll och nya funktioner då behov och förutsättningar ändras. Använd ett skalbart system.
 • Det bör vara enkelt för dig eller dina anställda att själva uppdatera hemsidans innehåll. Använd ett CMS (publiceringssystem).
 • Ha Google i åtanke redan när texterna för hemsidan skrivs. Titlar, navigering och brödtext bör innehålla de sökord som dina potentiella kunder kan tänkas använda för att hitta dina tjänster eller produkter.

Visitkort

Ditt visitkort är troligtvis det första en potentiell kund får i sin hand. Visitkortet är alltså det som ger det första intrycket av företaget. Att dela ut sitt visitkort är ett av de vanligaste sätten att ge information om dig och ditt företag i kontakten med potentiella kunder och partners. Visitkortets uppgift är att kommunicera vem du och ditt företag är men det bör också väcka mottagarens intresse att få veta mer.

Visitkortet bör innehålla:

 • Företagets logotyp
 • Den grafiska identiteten såsom färgpalett, typsnitt etc
 • Fullständig kontaktinformation. All kontaktinformation inklusive företagets fysiska adress bör finnas med. Det inger förtroende.
 • En kort beskrivning eller ”tag line” där det klart framgår vad företagets verksamhet består av.

Informations­material, presentations­material

För att ytterligare förstärka ditt varumärke och bygga relationen med potentiella kunder behöver du någon form av övergripande marknadföringsmaterial som fungerar som uppföljning efter en första kontakt. Det kan vara en broschyr, ett vykort, ett produktblad eller ett nyhetsbrev. Vad som passar bäst avgörs av din specifika verksamhet.

För att skapa en relation med en potentiell kund är det viktigt att återkoppla på något sätt som får kunden att lägga ditt företag på minnet. Det är bra att etablera ett system för uppföljning vid olika tillfällen. Kanske behöver du till exempel använda olika tillvägagångssätt för att följa upp ett möte på en mässa eller för att följa upp ett köp av produkt eller tjänst.

Här är några snabbtips på hur du kan tänka kring olika typer av marknadsföringsmaterial:

 • Tänk igenom på vilka sätt du kommer i kontakt med din målgrupp eller målgrupper och vilket slags marknadsföringsmaterial som skulle passa bäst vid varje tillfälle. Skulle ett nyhetbrev fylla en bra funktion eller skulle det vara bättre med en folder eller en mapp med lösa produktblad?
 • Vilken typ av kommunikation skulle din målgrupp föredra?
 • Är det du själv som har hand om uppföljning eller delegeras uppgiften till anställda? Om någon annan sköter uppgiften – skulle det förenkla med ett färdigt material?
 • Naturligtvis är det viktigt att allt marknadsföringsmaterial är enhetligt och följer företagets grafiska profil för att förstärka ditt varumärke och ge kunden ett enhetligt intryck.
 • Givetvis bör materialet också innehålla en uppmaning till handling (call to action).

Tillsammans utgör dessa tre element för marknadföring en kombination som utgör grunden för företagets marknadföring. Hemsida, visitkort och någon typ av informationsmaterial är en trio som tillsammans hjälper dig att bygga ditt varumärke, generera potentiella kunder och i slutändan öka företagets omsättning.

Behöver du hjälp?

Hör av dig!

 • Skapad

Vad tycker kunderna om formfranska?

Psykolog Erling Hansen AB, logotyp

  Anna och Formfranska har varit en ovärdelig hjälp för mig att ta fram både logotyp och hemsida som uttrycker mitt företags identitet på ett sätt jag är mycket nöjd med. Mina idéer från början var bitvis oklara, och där har Anna varit en aktiv samarbetspartner som givit mig vägledning som hjälpt mig som kund att utveckla mina idéer till en slutprodukt som verkligen funkar – innehållsmässigt, tekniskt och grafiskt. Kontakten med Anna är alltid bekymmersfri och sympatisk. Jag ger Anna och Formfranska mina allra varmaste rekommendationer! 

Erling Hansen, Psykolog Erling Hansen AB

Support

Här får du hjälp med din Joomla webbplats eller andra mindre uppdrag till rabatterat pris! Supportkort är det mest prisvärda alternativet om du behöver hjälp 5 h eller mer per år.

Supporkort!

Kontakt

formfranska AB, Århusgatan 235, 164 45 Kista
+46 708 168855   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Boka telefon/video-möte

Innehar F-skatt.

  Kundportal

Copyright © 2007 - . All rights reserved unless otherwise stated.

We use cookies to give you the best online experience. By using our website you agree to our use of cookies in accordance with our Privacy policy.